Egyiptom: feloszlatták a parlamentet

Feloszlatta a parlamentet és hatályon kívül helyezte az alkotmányt az egyiptomi legfelsőbb katonai tanács, amelynek Hoszni Mubarak elnök pénteki távozása előtt átadta a hatalmat. Az állami televízióban tett bejelentés szerint vagy hat hónapig, vagy a választásokig ez a tanács vezeti az országot. A még a volt állanmő által kinevezett kormány a helyén maradhat, bár néhány tagja nem utazhat külföldre. A tiltást kiterjesztették a volt miniszterelnökre és a volt belügyminiszterre is.

A hadsereg ma délelőtt megpróbálta kiszorítani a tüntetőket a Tahrir térről, egyelőre sikertelenül. A BBC beszámolója szerint kisebb összecsapások is történtek a katonák és az utcán táborozók között, az al-Dzsazíra úgy tudja, lebontották az emberek sátrait, de a helyzet jelenleg nyugodt. Mubarak lemondását követően is még több százan maradtak Kairó főterén, akik állításuk szerint addig nem is mozdulnak, amíg minden követelésüket nem teljesítik. Többen úgy vélik, addig mindenképpen tüntetniük kell, amíg a hadsereg át nem adja a hatalmat a civil kormánynak.

Ahmed Szafiq miniszterelnök mindenesetre kijelentette, hogy szeretné stabilizálni az ország biztonságát, és ehhez fontos lenne, hogy a Tahrir tér üresen álljon. „Ezzel párhuzamosan szeretnénk elérni, hogy az egyiptomi emberek visszatérhessenek a normális életbe, és biztosítsuk az olyan alapvető dolgokat, mint a kenyér” – fogalmazott.

A hadereg vezetése mindenkit biztosított arról, hogy a korábban kötött nemzetközi szerződéseket nem tárgyalják újra, így nincs veszélyben az izraeli-egyiptomi békeszerződés sem.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek