A világ az egyiptomi forradalmat dicsőíti

„Történelemi változás”, „jó lehetőség”, az „öröm napja”, „nagy változás” – az egész világ kommentálta az egyiptomi eseményeket, amelynek a nyilvánosság előtt ugyanúgy örül Irán, mint Izrael.

Hoszni Mubarak elnök péntek délutáni lemondását követően többen is üdvözölték az egyiptomi tüntetéseken elért eredményeket, bár az öröm nem minden esetben felhőtlen. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke már aznap beszédet mondott, amelyben kifejtette, az államfő lemondása csak az első lépés a demokrácia felé, és az egyiptomiak még nincsenek a folyamat végén.

„Sok kérdés van még, amely megválaszolatlan. Biztos vagyok benne, hogy az egyiptomi nép megtalálja ezekre a kérdésekre a megoldást, és békésen teszi ezt” − fogalmazott. A hadsereg vezetőségét arra szólította fel, hogy vizsgálják felül az alkotmányt, és minél előbb írjanak ki szabad választásokat. Azt is hozzátette, hogy véleménye szerint a katonák a tüntetések idején rendkívül tisztességen és felelősséggel viselkedtek. Az erőszak nélküli forradalmat egyaránt hasonlította a Berlini Fal leomlásához és Gandhi küzdelméhez az indiai függetlenségért.

Az Európai Unió több prominense is üdvözölte az eseményeket. Angela Merkel, német kancellár Mubarak lemondását „történelemi változásnak”, az „öröm napjának” minősítette. Emellett azonban emlékeztetett rá, az Izraellel fennálló jó kapcsolaton Kairónak nem szabad változtatnia, és a békefolyamatban továbbra is hatékony szerepet kell vállalnia.

Cathrine Ashton, az EU kül − és biztonsápolitikáért felelős főképviselője arról beszélt, hogy minél szélesebb pártbeszédre van szükség az országon belül, hogy létrehozhassanak egy demokratikus vezetést. Ashton leszögezte, az Unió segíteni fogja az egyiptomiakat abban, hogy szabad választásokat tarthassanak a jövőben. „Nagyon jó… lehetőség, hogy létrehozzanak egy olyan kormányt, amely egységesíti az embereket” − mondta a brit miniszterelnök, David Cameron, aki szerint nagyon fontos, hogy minél előbb civilek kezébe kerüljön az ország vezetése. Nagy változásokról beszélt Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is. Közös közleményében az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az EU állandó elnöke, Herman von Rompuy is reményét fejezte ki a pozitív változásokat illetően.

Örömét fejezte ki Izrael, Irán és Katar is Mubarak lemondását illetően. Tel-Avivban arra emlékeztették az egyiptomiakat, milyen fontos pontja a közel-keleti békének a két ország közötti együttműködés, Teheránban „nagy győzelemnek”, Katarban „pozitív, fontos lépésnek” tituálták a lemondást, amellyel „demokráciát lehet teremteni, megindíthatják a reformokat és visszaállíthatják az élet méltóságát.”

Ban ki-Mún, ENSZ főtitkár békés és rendezett átmenetet kért a kairói vezetéstől, míg Abú Músza, az Arab Liga főtitkára, Egyiptom volt külügyminiszere, arról beszélt, hogy rendkívüli örömet érez a vértelen forradalom sikere miatt, és cáfolta, hogy tervei között szerepelne, hogy indulna az elnöki címért.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek