Egyiptom: „Ez még csak a kezdet”

Egyiptomban történelmi jelentőségű események zajlanak, zajlottak az elmúlt hetekben és még közel sincs vége az eseménysorozatnak. Azzal, hogy péntek este Hoszni Mubarak elnök lemondott hivataláról, az egyiptomi nép egyedülálló esélyt kapott arra, hogy új irányba terelje saját és országa jövőjét. Az este folyamán, ahogy a jelentősebb nemzetközi szervezetek vezetői és a kormányfők világszerte, úgy Barack Obama is reagált a történtekre, élő televíziós beszédében úgy fogalmazatott, hogy ez még csak a kezdet.

Az elégedetlen egyiptomi nép tizennyolc nap alatt döntötte meg Hoszni Mubarak harminc éve fennálló rezsimét. Az utolsó 24 óra alatt igen gyorsan fordulatot vettek az események, csütörtök este bár Mubarak átadta a hatalmat Szulejman alelnöknek, azonban nem mondott le, felszólították az embereket, hogy térjenek haza és vegyék fel újra a munkát. Az ország nagyvárosaiban utcákra vonult tömeg egy emberként háborodott fel a politikus makacsságán. Majd alig egy nappal később, az elnök lemondott, átadva a hatalmat a hadsereg vezetésének.

A változás valóban rendkívüli. Az egyiptomi társadalom fiatal tagjai eddigi életük során egyetlen elnök irányítása alatt élték mindennapjaikat. Alternatíva nélkül, szembesülve a korrupcióval, szegénységgel, munkanélküliséggel, a társadalom felső és (a lakosság jóval nagyobb részét lefedő) alsó rétege közötti szakadék növekedésével, a gazdasági válság következtében egyre romló életfeltételekkel. Az elmúlt hetek tüntetéseiben azonban nem csak a fiatalok vettek részt, egész családok is utcára vonultak, a szülők a gyerekeikkel együtt kivették a részüket a tiltakozásból. Az egyiptomi társadalom rendkívüli összefogásról tett tanúbizonyságot, miután a rendőri erők eltűntek az utcákról, maguk igyekeztek fenntartani a rendet, ellenőrzőpontokat létesítettek, a kormánypárti tüntetőkkel történő összecsapás nyomán rögtönzött elsősegélynyújtó pontokat állítottak fel.

Ahogy arra többek között Barack Obama, Catherine Ashton és Ban Ki Mun is felhívta a figyelmet, az egyiptomi átalakulás igen jelentős mérföldkőhöz érkezett a pénteki este folyamán és nehéz lenne megjósolni, hogy mi fog következni. Jelen pillanatban nem áll egyetlen ellenzéki erő sem az események élén, a sokat vitatott Muzulmán Testvériség eddig a partvonalról szemlélte a történteket és nem kívánt a tüntetések élére állni. A nemzetközi közösség világosan kinyilvánította reményét, hogy szabad és tiszta választások lebonyolítására fog sor kerülni az országban. A Muzulmán Testvériség pedig nem rendelkezik a teljes nemzet támogatásával. A korábbi hetekben számos találgatás látott napvilágot az iszlámista szervezet lehetséges szerepéről az állam átalakításában, egyesek már az új Irán rémét látják Egyiptomban felemelkedni, azonban erre aligha van esély. Ez a szervezet egyáltalán nem tekinthető szélsőségesnek, emellett eddig sem igyekezett a hatalom kizárólagos megszerzésére törni. Az sem szabad elfelejtenünk, hogy a tüntetések nem kaptak vallásos színezetet, ahogy arra Nicolas Sarkozy is felhívta a figyelmet egyik korábbi beszédében: „az egyiptomi tüntetők nem zsidóznak”.

A nemzetközi közösség leginkább azt a forgatókönyvet támogatná, melyben helyet kapnak a szabad választások, az alkotmányos módosítások, a demokratikus biztosítékok beépítése a rendszerbe. Több vezető politikus felajánlotta országa segítségét és támogatását az egyiptomi nemzet számára, Barack Obama leszögezte, hogy továbbra is az Egyesült Államok partnerének tartja az észak-afrikai országot.

Akárhogy is, a hatalom jövőbeli birtokosai igen nehéz feladattal fognak szembesülni. A korrupció felszámolása, a gazdaság fellendítése, a munkahelyteremtés mind-mind egyre égetőbb probléma, mely alapjaiban ásta alá a Mubarak-rezsimet, mely képtelen volt orvosolni a krízist. A tüntetések az egyiptomi gazdaságot is igen kellemetlenül érintették, a bankszektor és az ország bevételeinek szempontjából kulcsfontosságú turizmus esetében sincs ez másként. Kérdés, hogy az ország milyen segítségre számíthat a támogatásukat felajánló szervezetektől és országoktól. Egyiptom jövőjéről jelenleg csak találgatni lehet, a következő napok, helyek és hónapok sorsdöntőek lesznek az ország és lakossága számára.

Romász Andrea

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »