Egyiptom: egy forradalom krónikája

Közel egy hónapnyi tüntetés-sorozatot követően lemondott Hoszni Mubarak, Egyiptom elnöke. A BBC és az al-Dzsazíra napról napra követte az eseményeket, a Kitekintő összefoglalta a fontosabb kulcspontokat.

Ki tudja, mivel végződnek az események, mi vár Egyiptomra Hoszni Mubarak 30 éves „uralkodását” követően? Arra azonban van lehetőség, hogy áttekintsük, mi minden történt az elmúlt közel egy hónapban, ami végül az elnök lemondásához vezetett.

A hullámokat a tunéziai tüntetések sikere korbácsolta fel. A gazdasági okokból – elsősorban a magas élelmiszer árak, a munkanélküliség illetve az elszabadult adók miatt − megkezdett demonstrációk hamar politikai fordulatot vettek, és a tömegek immár nemcsak eredeti céljaikat akarták elérni, de hosszú ideje hatalmon lévő vezetőiket is szerették volna lemondatni, és szabad választásokat tartani.

Ben Ali január 14-én távozott Tunéziából, ezt követően tíz napig csak kisebb incidensek történtek Egyiptomban, akkor még úgy tűnt, hogy a liberálisok és politikai aktivisták magukra maradnak a tüntetéseikkel, így a hatalom sem akadályozta őket benne. 25-én azonban fordult a kocka: ezrek vonultak az utcára az észak-afrikai ország különböző városaiban. Ekkor tért haza Mohammed el-Baradei is, aki az ellenzéki erők egy részét maga mögött tudhatja.

A tüntetők száma ettől a naptól kezdve csak növekedett, köszönhetően annak a rendkívül ügyes szervezésnek, amely az internetet használva mozgósította az embereket. Az egyiptomi vezetés végül úgy döntött, az al-Dzsazírát, amely kezdettől fogva tudósított az eseményekről, elnémítja és központilag lekapcsolták a világhálót is, hogy megakadályozzák a további demonstrációkat. A terv azonban nem vált be.

Az egyiptomi események minden héten pénteken − a hétvége kezdő napján – pörögtek fel, már első héten is tízezrek vonultak Kairó utcáira, így Mubarak kénytelen volt kijárási tilalmat elrendelni, aminek azonban nem sok haszna volt. A hatalom elszántságát jól mutatta, hogy a hadsereg már az első napokban felvonult a tüntetőkkel szemben, és előfordult, hogy használták is a fegyvereiket (január végén összesen több mint százan haltak meg). 

Az elnök emellett gyors lépéseket tett: lemondatta a kormányát (néhány nap múlva Omar Szulejmán lett az alelnök) és beszédet tartott, amelyben hangsúlyozta, megérti az emberek elégedetlenségének okait. Ekkor ébredt rá a nemzetközi közösség is, milyen fontos, mi történik Kairóban, az Egyesült Államok ekkor próbált először beavatkozni. Barack Obama elnök ezekben az órákban arra kérte az egyiptomi államfőt, tegyen olyan határozott lépéseket a gazdaságban, amelyek előrevihetik az országot.

Februárban a tudósítások már milliós tömegről beszéltek, bár az adatok ellentmondóak voltak arról, pontosan mennyien is gyülekeztek a Tahrir téren – ettől kezdve ez a tér vált a tüntetések kulcspontjává. Az enyhülés jeleként Mubarak ekkor jelentette be először, hogy a szeptemberi elnökválasztáson már nem jelölteti magát, lemondani azonban nem volt hajlandó, állítása szerint azért, hogy a békés átmenetet biztosítsa.

Február 2-tól kezdődtek meg az összecsapások a Mubarak mellett és a Mubarak ellen tüntetők között, amelyek halálos áldozatokkal is jártak. A hadsereg ezekben a napokban többször is felszólította a tömeget, hogy távozzon a Tahrir térről – hiába. Két nap múlva, pénteken, a felvonulók az elnök azonnal lemondását követelték.

Bár a tüntetések mérete ezt követően sem csökkent, tegnapig nem sok újdonságról számoltak be a hírportálok, elsősorban azért, mert bár folyamatos tárgyalások folytak az ellenzék képviselői (köztük a Muszlim Testvériség), és a hatalom között, de eredményt nem sikerült elérni. Február 10-én a hadsereg néhány képviselője már utalt arra, hogy Mubarak le fog mondani, de este tartott beszédében az elnök ezt még kategorikusan cáfolta, újabb dühöt váltva ki a kitartó tüntetőkből.

Ma délután Hoszni Mubarak lemondott az elnöki tisztségről, a hatalmat a hadsereg vezérkarának adta át.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »