Nem tudnak mit kezdeni a meleg katonákkal

A vártnál komplikáltabb feladatnak ígérkezik a melegekkel kapcsolatos új irányelvek életbeléptetése az amerikai hadseregben. Az elnök és a védelmi miniszter azonnali eredményeket akar.

Február hónapban lépnek életbe az első, a ˝don’t ask, don’t tell˝ gyakorlatának eltörlését követő reformok az amerikai hadsereg hivatalos irányelveiben és kiképzési módozataiban. Obama ígéretével ellentétben, a Pentagon 2011-re még nem tudja garantálni a melegek katonai szolgálatával kapcsolatos korábbi, az elnök által diszkriminatívnak nevezett törvény teljes körű hatálytalanítását – adja hírül az USA Today. Egyelőre nem tudni, milyen fogadtatásra számíthatnak az új irányelvek a különböző operatív egységek alsóbb szintjein.

A sajtó munkatársainak nyilatkozó James Cartwright tábornok, vezérkari főnök-helyettes arra számít, hogy néhány hónapon belül már látható lesz, hogyan viszonyulnak a hadsereg különböző parancsnokságai alá tartozó csapatok a meleg katonákat érintő változásokhoz, és milyen ütemben haladnak a tiszteletteljes és teljességgel professzionális, újonnan szorgalmazott viselkedésmódok átvételével. Cartwright nem bocsátkozott az elfogadhatatlannak titulálandó megnyilvánulások részletes ecsetelésébe, a jövőben a parancsnokoknak egyéni szinten kell ügyelnie a csapat egységes, bajtársi moráljának épségére. Robert Gates, az Egyesült Államok védelmi minisztere a reformok irányelvét korábban abban jelölte meg, hogy „a személyzet minden tagjával tisztelettel kell bánni”.

Ugyanerről a sajtótájékoztatóról az USA Today Clifford Stanley-t, a személyzeti kérdésekért felelős helyettes védelmi titkárt is idézi, aki szkeptikusan jegyzi meg, hogy ha az ő embereiről lenne szó, sokkal inkább érdekelné, hogy mennyire koncentrálnak a küldetésükre, vagy hogy élve jutnak-e haza, semmint a szexuális orientáltságuk, vagy az egymás irányában tanúsított tisztelet szintje. Más katonai vezetők amiatt fejezték ki az aggodalmukat, hogy képtelenség lesz a Föld legtávolabb eső sarkaiba szétszórt fegyveres erőkkel olyan alapossággal és gyorsasággal megismertetni az új irányelveket, mint ahogy azt a minisztérium szorgalmazza.

A diasorozatokat, videókat és egyéb oktatási kellékeket tartalmazó tréningcsomagokat a múlt héten postázták a csapatoknak. Miután Gates rábólintott az oktatási tervezetre, a védelmi miniszter külön kérte, hogy kéthetente tájékoztassák a személyzet előmeneteléről. Obama elnök decemberben hagyta jóvá a törvényt, amely a melegek számára is garantálja a jogot, hogy a hazájukért küzdhessenek a szexuális irányultságuk rejtegetése nélkül. A törvény az elnök aláírásától számított hatvan napon belül lépne teljes hatályba, a késedelem nélküli és teljes körű megvalósítás fontosságát Obama a két héttel ezelőtti State of the Union beszédében külön nyomatékosította.

Tatai Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »