Felesküdött Jordánia új kormánya

Szerdán II. Abdullah feleskette Marouf Bakhit kormányát. A kormányváltásra a király múlt héten szánta el magát, a jordániai városokban lezajlott tüntetéseket követően .

Ellenzéki csoportokkal és civil szervezetekkel folytatott egyeztetések eredményeként az új kabinet régi miniszereket, baloldali szakszervezeti vezetőket, a Muszlim Testvériség korábbi tagját és egy, a nők jogaiért küzdő prominens aktivistát is sorai között tudhat. A kulcsminisztériumok, mint a külügy-, belügy- és gazdasági minisztérium élén nem történtek személyi változások.

A kormány legellentmondásosabb figurája az Izrael-ellenességéről híres igazságügyi miniszter, Hussein Mjali. Korábban ő volt annak a jordániai katonának a védője, aki hét – a Jordán-folyó bal partján piknikező – izraeli iskoláslány lemészárlásáért felelős.

Bár a Muszlim Testvériség is részt vett a kormány megalakítását megelőző egyeztető tárgyalásokon, visszautasították az abban való részvételt. A mozgalom csak egy olyan kormányba lenne hajlandó belépni, melyet nem a király, hanem a parlamenti többség választ meg. Megítélésük szerint, „ez a kormány olyan, mint az előző. A kérdés, hogy az új miniszterek véghez viszik-e az ígért gyors reformokat.” – idézi Hamza Mansourt a The Jerusalem Post.

Németh Vera

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »