Újabb katonákat küld Afganisztánba Montenegró

A montenegrói parlament biztonsági és védelmi bizottságának tagjai látogatták meg szerdán a 35 Afganisztánba készülő katonát – írja a BalkanInsight hírportál. Boro Vucinic védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy „a montenegrói hadsereg egyik legfontosabb feladata, hogy a békefenntartó akciókban való részvétellel hozzájáruljon a globális béke megteremtéséhez”. Az egység a napokban érkezik meg az ázsiai ország északi részére, ahol a magyar csapattal együtt fog állomásozni. A küldetésük fél évig tart, ezalatt a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) munkájában fognak részt venni.

Montenegró egyelőre csak a Békepartnerség (PfP) program tagja, ám hivatalos jelöltként várja NATO-csatlakozását, a felvételi procedúra előre láthatóan jövőre be is fejeződhet. 2010 márciusa óta már a harmadik montenegrói csapat érkezik Afganisztánba, de más akciókban is részt vettek az apró balkáni ország katonái. Békefenntartókat és megfigyelőket küldtek Szomáliába, Libériába, valamint Ciprusra is. A védelmi miniszter szerint 85 olyan kiképzett katonájuk van, akik nemzetközi akciókban is bevethetők. Boro Vucinic úgy véli, a jelenlegi feltételek jóval összetettebbek, mint az elmúlt egy évben szolgáló két montenegrói kontingens idején, katonáik azonban felkészültek, profi és megbízható munkát várnak tőlük.

Nagyrőczei Anna

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »