Törökországnak rá kell kapcsolnia

Törökországnak fel kell gyorsítania az európai integrációhoz szükséges reformok végrehajtását – ez a fő üzenete az Európai Parlament (EP) kandidáló országról készített 2011-es jelentésének. A riportot február 10-án fogadta el az EP Külügyi Bizottsága 51 igen szavazattal, és 5 elutasító voks ellenében. Ria Oomen Ruijten jelentéstevő kifejtette: a török politika legfőbb gyengeségét a kormány és az ellenzék reformokkal kapcsolatban megnyilvánuló nézetkülönbsége adja, a pozitív kijelentéseket pedig gyakran kevésbé konkrét intézkedések követik.

AZ EP bizottsága megállapította: habár a vallásszabadság terén számtalan pozitív gesztust tett a kormány, az alevi, görög, örmény és egyéb keresztény közösséggel kapcsolatban további intézkedések szükségesek csakúgy, mint a kurd kisebbség esetében.  A kereszténydemokrata néppárti EP-képviselő aggodalmának adott hangot a sajtó- , és szólásszabadság kapcsán a médiumokra nehezedő nyomás miatt, továbbá kiemelte a „becsületbeli gyilkosságok” előfordulásának gyakoriságát is.  Az EP nem tartja kielégítőnek a nők munkaerő piaci jelenlétét sem, és felszólította a török pártokat, hogy a közelgő parlamenti választások során tegyenek konkrét lépéseket a nők aktívabb politikai részvételének megvalósulásáért.

Az Európai Parlament ugyanakkor elismeréssel adózott számos pozitív fejlemény, mint például az ombudsmani hivatal létrehozását, és a hadsereg fokozottabb civil kontrollját lehetővé tevő alkotmánymódosítás előtt. A jelentés kitért az egyre intenzívebb és határozottabb török külpolitikára is, illetve arra, hogy Törökország továbbra sem teljesítette a Társulási Szerződésben (Ankarai Megállapodás) foglalt kötelezettségét Ciprusra vonatkozóan. Ankara ugyanis még mindig nem nyitotta meg légi és vízi kikötőit a Ciprusi Köztársaság járművei előtt,  melynek hátterében a szigetország hetvenes évekre visszanyúló konfliktusa áll.  A török csatlakozási procedúra 2005 októberében vette kezdetét, a ciprusi kérdés rendezetlensége pedig komolyan akadályozza az újabb tárgyalási fejezetek megnyitását, ráadásul a görög ciprióták megvétózhatják a török belépést is.

Az EP várhatóan március második hetében szavaz majd a szakbizottság jelentéséről.

Zgut Edit

Friss hírek