Segélyszállító hajók indulnak a gázai övezetbe

Újabb segélyszállító hajóraj próbálja megközelíteni a gázai övezetet, a múlt évben bekövetkezett, kilenc halálos áldozatot követelő segélyszállító konvoj ellen elkövetett izraeli támadás évfordulóján. 2010. május 31-én hat, a palesztinoknak szánt segélyszállítmánnyal megrakodott gázai térségbe tartó hajót támadtak meg. A hajórajt az izraeli erők mintegy 130 kilométerre Izrael partjaitól, nemzetközi vizeken vették tűz alá, kilenc aktivista vesztette életét, közülük nyolc török, és egy török felmenőkkel rendelkező amerikai volt. 

Az izraeliek amint a közelükbe értek tüzet nyitottak, állítják az aktivisták. A másik oldal azonban úgy nyilatkozott, hogy akkor csak nyitottak tüzet, amikor késekkel, bunkókkal, lőfegyverekkel támadtak rájuk.

Az izraeli kormány vizsgálta az eseményeket a múlt hónapban, azonban mind az elszegényedett palesztin területeket érintő intézkedések, mind a támadást illetően a nemzetközi joggal összhangban jártak el. A török miniszterelnök, Reccep Tayyip Erdogan ezt bírálva kijelentette, hogy a nyomozásnak sem értéke, sem szavahihetősége nincs. A török vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy az izraeli csapatok „aránytalan” erőket vetettek be.

Madridban sajtótájékoztatót tartott a „Freedom Flottila Two” kezdeményezésről Manuel Tapial, valamint Alberto San Juan színész is. Mindketten aktivistái a kezdeményezésnek, melynek célja egy új segélyszállító hajóraj eljuttatása a gázai övezetbe. „Május második felében hajózunk ki” − mondta Tapial, a három spanyol aktivista egyike, aki jelen volt a Mavi Marmara hajón a május 31-i támadás alkalmával. Ezúttal mintegy 15 hajó, 25 különböző nemzet aktivistáit felsorakoztatva kíván majd az izraeli blokádot áttörve segélyszállítmányt eljuttatni a gázai övezetbe – hangzott el a madridi tájékoztatón.

Maria Elena Delia, a hajórajt szervező csoport olasz aktivistája a gázai blokádot a nemzetközi jog ellen elkövetett bűncselekménynek és áthágásának nevezte. „Remélem, át tudjuk törni a blokádot, és ha nem, újra és újra hajóra szállunk majd”.

A tavalyi izraeli támadás a segélyszállító hajókat illetően az egész világon felháborodást váltott ki az emberekből. A két oldal eltérően nyilatkozik a történteket illetően. Az új flotta céljai azonban továbbra is a régi maradt: a gázai blokád áttörése, illetve a segélyszállítmányok eljuttatása a rászoruló palesztinok számára.

Gergely Ádám

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »