Boldog baromfikat akarnak a németek

Javítani kíván a német agrárminiszter Ilse Aigner (CSU) a haszonállatok helyzetén: az agrártárca vezetője középtávon be akarja szüntetni a tyúkok ketreces tartásának minden formáját és más haszonállatok, mint a sertések és lovak életkörülményeit is jobbá szeretné tenni. A miniszter továbbá tervbe vette, hogy a fogyasztók egy címke alapján tájékozódhassanak arról, milyen körülmények között tartották az állatokat. A szövetségi mezőgazdasági minisztérium jelenleg az ehhez szükséges állatvédelmi törvényváltoztatásokon és rendeleteken dolgozik.  A közelmúlt élelmiszerbotrányának egyik következményét jelentené az Aigner által kezdeményezett, a mezőgazdaság jövőjéről szóló vita valamint az az „Állat- és Fogyasztóvédelmi Karta”, melynek részét képeznék a szigorúbb állatvédelmi előírások.

Állatvédelmi cimke

Aigner szóvivőjének hétvégi tájékoztatása szerint a tervek összefüggésben állnak az uniós agrárpolitika a 2013-as költségvetési periódus utáni új rendszerével a 2013-as: a minisztérium főként a címkét illetően nem dönthet nemzeti szinten, a tervek szerint azonban az állatvédelmi címke európai szinten kerülne bevezetésre. Arról, hogy egységes lesz-e a címke – hasonlóan a Bio-címkéhez, amely az egész EU-ban rögzített öko-sztenderd alapján előállításra került termékeket jelöl – még nem dőlt el. A miniszter szóvivője közölte továbbá, hogy „beszélni kell arról, mit várnak el a fogyasztók, hogy néz ki a fenntartható mezőgazdaság, és mi szolgálja a természetnek és az állatok javát.”

Tyúkok és egyéb állatfajták

Nem dőlt még el az sem, hogy végül mely intézkedések kerülnek be Ilse Aigner állatvédelmi csomagjába: annyi azonban biztos, hogy a miniszter meg kívánja tiltani új tyúkketrec létesítmények építését. A hagyományos ketreces tartási mód Németországban 2009 óta tilos, az utolsó kivételek engedélyéi 2010-ben futottak ki. 2012 végéig mindenképpen szükség lesz új szabályozásra, mivel a ketreces tartás kisebb csoportok esetében engedélyezett volt, azonban ezt az Alkotmánybíróság azonban megtámadta. Aigner teljesen véget akar vetni a ketreces tartásnak: tervei szerint a jövőben csak a szabadföldi, öko és mélyalmos tartás lenne engedélyezett Németországban. Az EU-ban 2012-től lesz tiltott a tojóketrecekben való tyúktartás.

A lista a fent felsoroltakkal még nem teljes: Aigner szóvivője szerint a mezőgazdasági tárca főnöke szigorúbb szabályokhoz kötné a hízó nyulak és az állatkerti vadállatok tartását is valamint a szárnyasok esetében a csőrök kurtítását. Tiltottá válna továbbá a malacok érzéstelenítés nélküli herélése és a lovak égetett jellel való ellátása. A Zöldek mezőgazdasági szóvivője szerint helyesek a miniszter által felvetett témák, Friedrich Ostendorff további pontként a malacok farkának kurtítását is javasolná a tiltott dolgok listájára felvenni.

Másoknak is tetszik az ötlet

Ilse Aigner felvetéseit a koalíciós partner FDP és ez ellenékben lévő Zöldek is üdvözölték: az

állatvédelem szigorítását támogatják. Az FDP viszont hangsúlyozta: „a terveket tetteknek kell követniük”, mivel épp az élelmiszerbotrány kapcsán érte erős kritika a minisztert, hogy jól hangzó bejelentéseket tette, amelyeket azonban valósítottak meg. A reakciók részét képezte az a vád is, hogy Aigner most így próbálja tisztára mosni magát.

A szigorúbb állatvédelmi szabályok Németországban megváltozott mezőgazdasági struktúrákhoz vezethetne: amióta a hagyományos ketreces tartás tilos, a tojástermelés jelentősen visszaesett. Ostendorff felszólította a német tyúktartókat, hogy a szabadföldi és mélyalmos tartásból származó tojások iránti keresletet igyekezzenek kiszolgálni, mivel szerinte a ketreces tartásból származó tojások iránt nincs kereslet. A nagyobb kiskereskedők valóban kivették a ketreces tojásokat választékukból.

Balog Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »