Szlovákia „túszokként kezeli az állampolgárokat”

A szlovákiai magyarok sértve érezhetik magukat, mert úgy beszélnek róluk, mint a krumpliról – a Duna mindkét oldalán. Mintha nem is lennének teljes értékű és jogú állampolgárok” – állítja Miroslav Kusý politológus a Sme hasábjain.

Kusý véleménye szerint Igor Matovič a szlovák hozzáállás lényegét fejezte ki akkor, mikor egy festett, piros szívvel állt ki Orbán Viktor elé, s azt kérte tőle, ne lopja el a magyarokat. „Ha abban a feliratban a magyarokat más szóval helyettesítette volna, ugyanolyan őszintén hangzott volna az is, hogy ne lopja el a krumplinkat, mert szeretjük!” – fejti ki a politológus.

A szerző szerint semmi különbséget nem jelentett volna a politikus számára ez a kérdés, mert egyik érintettet sem kérdezi meg arról, mit is gondolnak a szeretetéről. Nem is számol azzal, miként állnak a problémához az érintettek – csakúgy, mint Orbán Viktor.

„Ha a krumpliról beszélnénk, nekik mindegy lenne, de ha szlovákiai magyar lennék, sértve érezném magam. Nem tartanak teljes jogúnak. Mindketten állítólag az én érdekemben cselekednek, mintha egy kisgyerek érdekeit védenék” – jelenti ki a szerző, aki fontosnak tartja azt a jogot, hogy a szlovákiai magyarok szabadon határozhassanak sorsukról.

„Orbánnal szemben ez azt jelenti, nem kell felvennem a magyar állampolgárságot, Matovič-csal szemben pedig azt, hogy bármilyen más állampolgárságot, a magyart is egyenlő körülmények között vehetem fel a szlovákokkal. Senki nem lophat el, mert nem vagyok krumpli, senki sem sajátíthat ki, mint egy krumplit” – állítja Kusý.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek