Lepaktáltak Ficóval kettős állampolgárság-ügyben

Igor Matovič szlovák kormánypárti (SAS – Szabadság és Szolidaritás) politikus megszerezte a Smer támogatását a kettős állampolgársági tervezetet módosító javaslatának ügyében – csak az juthatna más ország állampolgárságához, aki huzamosabb ideje a befogadó országban él.

Matovičnak így elegendő támogató aláírása gyűjt össze ahhoz, hogy beterjeszthesse javaslatát. Saját szervezetén, az Egyszerű Embereken kívül csak smeres képviselők támogatják az indítványt.

„A koalíciós képviselőket meg sem kérdeztem, mert tudom, hogy néhányan aláírnák, és ezzel fekete bárányokká válnának” – jelentette ki a politikus, aki a függetlenné váló SNS-essel (Szlovák Nemzeti Párt), Anna Belousovovával sem tárgyalt, pedig az felajánlotta, hogy bekapcsolódik a kezdeményezésre.

Matovič elmondása szerint a Smer frakcióvezetője, Pavol Paška ajánlotta fel végül a segítségét. Az Egyszerű Emberek vezetője ismételten kijelentette, ha nem fogadják el módosító javaslatát, a Smer mellett szavaz a kettős állampolgárság kérdésében, mivel az van a legközelebb az elképzeléseihez.

„Ugyan a kormánykoalícióval kell szavaznom a komoly kérdésekben, de hol van ez leírva, hogy ez komoly dolog? Sehol sincs meghatározva a fogalom, mi komoly, és mi nem az, így ez a koalíciós szerződés hibája” – jelentette ki Matovič, aki egyben arról is meg van győződve, javaslata összhangban van a kormányprogrammal.

A pozsonyi parlament ma  tárgyalja a szlovák állampolgársági törvény módosításáról szóló koalíciós javaslatot. Kérdéses, megszavazzák-e, mivel Igor Matovič (SaS), az Egyszerű Emberek mozgalom vezetője és képviselőtársai saját javaslatuk elfogadásához kötötték a koalíciós javaslat támogatását.

Abban az esetben, ha a parlamentben szerdán nem szavazzák meg az állampolgársági törvény koalíciós módosítását, Bugár Béla, a Híd elnöke a jövőben nem érzi majd kötelességének, hogy koalíciós partnereivel együtt szavazzon.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek