Mormon elnök: valláspolitikai vita alakult Amerikában

A mormon vallású Jon Huntsman is indulhat az elnökjelöltségért, a kérdés csak az, hogyan fogadnák ezt az amerikaiak

A republikánus Jon Huntsman, az Egyesült Államok jelenlegi kínai nagykövetének 2012-es indulása az elnökjelöltségért már 2008-ban és 2009-ben is felmerült. Jóllehet Huntsman még idén januárban is elhárította a Newsweek erre irányuló kérdését, beszédes, hogy január 31-én beadta formális lemondó nyilatkozatát és jelezte, hogy szándékában áll 2011 tavaszáig visszatérni az Egyesült Államokba.  

Huntsman lehetséges elnökjelöltségével azonban újra napirendre kerülhet a kérdés, győzhet-e mormon jelölt Amerikában – véli a The Washington Post.

A lap idézi a The Washington Post és az ABC News korábbi közös közvélemény kutatási eredményeit a fenti témában, amelyeket még Mitt Romney korábbi massachusetts-i kormányzóval kapcsolatos találgatások kapcsán végeztek.

A 2007. decemberi felmérés szerint az amerikaiak 22 százaléka úgy nyilatkozott kevésbé lenne hajlandó mormon jelöltre szavazni az elnökválasztások során, s ez az elutasítottság magasabb, mint az afroamerikai jelöltek (5) és a nők (15) esetében. A cikk azonban azt is megjegyzi, hogy a 2007 decemberéig eltelt egy év alatt, a mormon jelöltek elutasítottsága 13 százalékkal esett vissza. Ugyanebben az időszakban emelkedett azon republikánus és republikánusokkal szimpatizáló független választók aránya is (11 százalékkal 72 százalékra), akik úgy vélik, nincs következménye annak, ha valaki mormon, valamint azoké, akik kevésbé valószínű, hogy ilyen jelöltre szavaznának.    Huntsman egy másik Newsweek-interjúban úgy nyilatkozott, hogy a 2012-es választásokon a szavazók olyan elnököt szeretnének majd, aki képes megfordítani a gazdaságot, s ehhez képest a vallás csak másodlagos lesz a kampányban.

Perényi Krisztián

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »