A közvélemény elégedett az évértékelővel

Két amerikai intézet felmérései is pozitív reakciókat mértek Obama évértékelő beszéde után.

Barack Obama amerikai elnök január 25-én tartott évértékelő beszédét követően nem sokkal két közvélemény kutató intézet is végzett felmérést. A kutatásokat a beszédet nézők körében végezték, akiknek nagy része demokrata volt. A jelenség, hogy többnyire az adott elnök pártájának hívei követik figyelemmel, elnöki évértékelők esetén gyakori.

A CNN/Opinion Research által végzett felmérés szerint a beszédet figyelemmel kísérők 84 százaléka pozitívnak, 52 százalékuk nagyon pozitívnak tartotta azt. A CBS News szerint pedig 91 százalékuk helyeselte az elnök által tett javaslatokat.

A beszéd egyes pontjai szintén kedvező fogadtatásra találtak a közvélemény részéről. A CBS adatai szerint több mint négyötödük helyeselte az amerikai elnök gazdasággal, a költségvetési hiánnyal, valamint Afganisztánnal foglalkozó terveit. A válaszadók háromegyede hisz abban, hogy a terv munkahelyek létrehozásához vezet és versenyképesebbé teszi országuk gazdaságát a világban.

A CNN felmérése szerint a megkérdezettek 68 százaléka gondolta úgy, hogy Obamának sikerül javítania a gazdaság helyzetén, 61 százalékuk pedig azt, hogy ez munkahelyek teremtéséhez vagy megmentéséhez járul hozzá. Valamivel több mint háromnegyedük szerint az ország dolgai jó irányba haladnak majd. Ugyancsak értékelték a megkérdezettek az elnök pártokon túlmutató összefogásra utaló üzenetét.     

A tartalmi kérdéseken túl a válaszadók többsége helyeselte a gesztust, hogy a republikánusok és demokraták egymás mellett foglaltak helyet az ülésteremben Giffords képviselőnő tiszteletére, aki ellen fegyveres merényletet követtek el január elején.

Perényi Krisztián

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »