Súlyosbodnak a határviták Thaiföld és Kambodzsa között

A napokban ismét fegyveres összecsapásokra került sor Thaiföld és Kambodzsa között, a pénteki harcok egy 900 éves templomot körülölelő határ menti területért alakultak ki. Az összecsapások során öten haltak meg, és több mint 6000 thaiföldit kellett evakuálni a környékről. A kambodzsai miniszterelnök, Hun Szen a további konfliktusok elkerülése végett az ENSZ-hez fordult, a kormányfő békefenntartó alakulatok kivezénylésére és egy nemzetközileg ellenőrzött “ütközőzóna” kialakítására kérte a szervezetet. Az elmúlt években ez a leghosszabb összeütközés a két ország között, mindkét fél azt állítja, hogy a másik lőtt először.

A több mint egy évszázados határvita középpontjában a két ország határán található, XI. században épült Preah Vihear templom áll. Egy, a francia gyarmati időből származó térkép alapján az építmény Kambodzsához tartozik, azonban Thaiföld szerint a térkép nem hivatalos, és ezáltal érvénytelen is. 1962-ban a Nemzetközi Bíróság Kambodzsának ítélte a szentélyt, azonban Bangkok azóta is magának követeli a templomot körülölelő térséget. A konfliktust tovább súlyosbította, hogy 2008-ben az UNESCO felvette a templomot a világörökség listájára. A hétvégi bombázások során a több száz éves templom egy szárnya összeomlott.

A feszültség azután éleződött ki ismét, hogy egy kambodzsai bíróság egy thai nacionalista mozgalom két tagját nyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítélte kémkedés vádjával. A két személy azon politikusok és aktivisták közé tartoznak, akiket december végén Phnom Penh illegális határátlépés miatt vett őrizetbe.

Nyitrai Emese Judit

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »