Súlyosbodnak a határviták Thaiföld és Kambodzsa között

A napokban ismét fegyveres összecsapásokra került sor Thaiföld és Kambodzsa között, a pénteki harcok egy 900 éves templomot körülölelő határ menti területért alakultak ki. Az összecsapások során öten haltak meg, és több mint 6000 thaiföldit kellett evakuálni a környékről. A kambodzsai miniszterelnök, Hun Szen a további konfliktusok elkerülése végett az ENSZ-hez fordult, a kormányfő békefenntartó alakulatok kivezénylésére és egy nemzetközileg ellenőrzött „ütközőzóna” kialakítására kérte a szervezetet. Az elmúlt években ez a leghosszabb összeütközés a két ország között, mindkét fél azt állítja, hogy a másik lőtt először.

A több mint egy évszázados határvita középpontjában a két ország határán található, XI. században épült Preah Vihear templom áll. Egy, a francia gyarmati időből származó térkép alapján az építmény Kambodzsához tartozik, azonban Thaiföld szerint a térkép nem hivatalos, és ezáltal érvénytelen is. 1962-ban a Nemzetközi Bíróság Kambodzsának ítélte a szentélyt, azonban Bangkok azóta is magának követeli a templomot körülölelő térséget. A konfliktust tovább súlyosbította, hogy 2008-ben az UNESCO felvette a templomot a világörökség listájára. A hétvégi bombázások során a több száz éves templom egy szárnya összeomlott.

A feszültség azután éleződött ki ismét, hogy egy kambodzsai bíróság egy thai nacionalista mozgalom két tagját nyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítélte kémkedés vádjával. A két személy azon politikusok és aktivisták közé tartoznak, akiket december végén Phnom Penh illegális határátlépés miatt vett őrizetbe.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »