Bizalmat épít az izraeli miniszterelnök

Csütörtökön este – az elmúlt hetekben immáron harmadszorra – az izraeli miniszterelnök megbeszéléseket folytatott Tony Blairrel, aki az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország alkotta Kvartett közel-keleti küldöttjeként érkezett Izraelbe. A megbeszéléseket követően Netanjahu bejelentette, hogy Jeruzsálem kész gesztusok sorát tenni a palesztinok irányába.

A javaslat-csomagban többek között megtalálható az arab építkezések támogatása, illetve az infrastrukturális projektek jóváhagyása Kelet-Jeruzsálemben. Az izraeli kormányfő szerint ezek a lépések „hozzájárulnak a stabilitáshoz, a palesztinok életének jobbításához, és hosszútávon a békéhez és biztonsághoz.” – olvasható a Miniszterelnöki Hivatal közleményében.

A Netanjahu és Blair által heteken át egyeztetett bizalomépítő lépések nem élvezik a hetek tanácsának, azaz a kormányfő miniszterekből álló belső körének maradéktalan támogatását. Avigdor Lieberman külügyminiszter is az ellenzők között foglal helyet.

A gesztusok nyilvánosságra hozásának időzítése nem véletlen, hiszen a Kvartett szombaton ül újra össze Münchenben. Szeptember óta ez lesz a legmagasabb szintű találkozó, ahol a tervek alapján egyik téma – a jelenlegi egyiptomi eseményeken kívül – az izraeli-palesztin tárgyalások megakadása lesz.

Németh Vera

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »