Megtiltották a tüntetést a palesztinoknak

Február 2-án az esti órákban kis csoport gyülekezett Ramallah Manara-terén. A Facebook és szöveges üzenetek segítségével szervezett megmozdulásra alig száz-százötvenen érkeztek. A békésen „Sokáig éljen Egyiptom” és „Mubarak, Mubarak, Ben Ali vár rád!” jelszavakat skandáló tüntetőket a Palesztin Hatóság rendőrsége percek alatt – könnygáz és gumibot segítségével – szétoszlatta. Újságírókat és a Human Rights Watch emberjogi szervezet egyik munkatársát is rövid időre őrizetbe vették.

A Palesztin Hatóság óvatosan viszonyul az egyiptomi eseménykehez; nem támogatja, nem engedélyezi a szolidaritási tüntetéseket és a televízió adásokban is igyekszik nem foglalkozni vele. Az óvatoskodás hátterében két ok húzódik meg. Egyrészt a Mubarakkal ápolt baráti viszony, másrészt a félelem, hogy egy tömegtüntetés kicsúszhat az ellenőrzés alól és átcsaphat a Palesztin Hatóság elleni tüntetésbe. A tömeges elégedetlenség megelőzése érdekében a helyhatósági, vagy akár általános választások kiírását is kilátásba helyezték.

Hasonló esemény játszódott le kedden a Hamasz uralom alatt álló Gázai-övezetben, ahol legutoljára egy keddi tüntetés-próbálkozást fojtottak el csírájában. A szervezetnek ugyan nincs hivatalos álláspontja az egyiptomi eseményeket illetően, de tisztviselőik magánvéleménye, hogy az egyiptomi változásokkal a Hamasz csak jól járhat. Egy új egyiptomi vezetés könnyíthet az övezet körüli izraeli blokádon, melynek fenntartásában az eddigiekben Kairó csendben segédkezett. Egyenlőre azonban Egyiptom lezáratta a határokat.

Németh Vera

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »