Nepál: hét hónap után újra van miniszterelnök

Nepálban a napokban hét hónap és tizenhat eredménytelen parlamenti szavazás után választottak új miniszterelnököt. Jhalanath Khanalnak, a Nepáli Kommunista Párt – Egységes Marxista-Leninsták (CPN-UML) politikusának a tizenhetedik kormányfő-választáson 598 szavazatból 368-at sikerült megszereznie, miután a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező maoisták jelöltje az utolsó pillanatban visszalépett. Elemzők szerint az önálló kormányalakításra képtelen maoisták a két párt nézetei közti hasonlóságok miatt támogatták a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező kommunisták jelöltjét.

Az országban tavaly június óta ügyvivői kormány volt hatalmon, miután a korábbi miniszterelnök, Madhav Kumar Nepal az ellenzék nyomásának hatására lemondani kényszerült, döntését azzal indokolta, hogy szeretné megszüntetni a politikai patthelyzetet. Az elhúzódó kormányalakítás miatt azonban nem sikerült túljutni a holtponton, melynek következtében a nepáli nép is egyre elégedetlenebb lett az eredménytelen hónapok során, a közvélekedés szerint a „politikusok csak tönkreteszik az országot” – írta a BBC.

Elemzők szerint Khanal komoly kihívások előtt áll. Stabilizálnia kell az ország politikai helyzetét, május végéig új alkotmány kell elfogadtatnia, valamint napirendre kerülhet a maoista harcosoknak a nepáli hadseregbe történő beolvasztása is. Egyes vélemények szerint a kormány a maoista csoportoktól függ: támogatásukat elnyerve erőteljes vezetés jöhet létre, nélkülük azonban a nehezen lesz képes érvényesülni a kabinet. Azonban a Nepáli Kongresszus –, az ország második legnagyobb pártjának – esetleges szembenállása is súlyos következményekkel járhat, a miniszterelnök legfőbb feladata tehát, hogy megtalálja a közös hangot az ellenzékkel.

Nyitrai Emese Judit

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »