Álukránok a magyarországi kisebbségi önkormányzatokban

Az ukrán közvéleményhez fordult védelemért és támogatásért Hartyáni Jaroszlava, a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke. A zakarpattya online hírportálon is közzétett nyílt levélben a magyarországi ukránok diszkreditációjáról és a Magyarországon élő ukrán közösséget fenyegető veszélyről ír.

Magyarországon január 9-én tartották az országos kisebbségi önkormányzati választásokat, ahová az eddig egyeduralkodó Ukrán Országos Önkormányzat 13 megválasztott képviselője mellett a Kijevi Rusz nevű, a közelmúltban létrehozott egyesület 8 jelöltjét is megválasztották. Hartyáni Jaroszlava szerint a kelet-magyarországi megyékben, elsősorban Borsodban ukránnak vallva magukat Kárpátaljáról áttelepült magyarok és helyi romák indultak a kisebbségi önkormányzati választáson, és így etnikai ukránokat szorítottak ki az országos kisebbségi önkormányzatból.

A Népszavának is nyilatkozó elnök asszony szerint az álukránok célja nem a pénzszerzés, nem a magyar kormány által nyújtott állami támogatás megszerzése, hanem a jól működő ukrán kisebbségi önkormányzat szétzilálása. Úgy véli, mielőbb meg kell változtatni a magyarországi kisebbségi önkormányzatok választásáról szóló törvényt, hogy csak azok indulhassanak kisebbségi jelöltként, akit egy, az adott kisebbség tagjaiból álló bizottság meghallgat, amely előtt a kisebbség nyelvén, ez esetben ukránul lehet csak megszólalni.

A magyarországi törvények szerint az választhat és választható a kisebbségi önkormányzati választásokon, aki egy magyarországi kisebbség tagjának vallja magát.

Kitekintő / Kárpátalja Ma

Friss hírek