Ukrajnában ünnep lesz Kárpátalja elcsatolása

Az ukrán törvényhozás határozatban rendelte el Kárpátalja Ukrajnához történt csatolása 65. évfordulójának méltó megünneplését – jelentette az UNIAN hírügynökség. Az egykor Felvidék keleti szegletét képező magyar területet 1945. november 22-én engedte át hivatalosan Csehszlovákia az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságnak.

A parlamenti határozatot az ukrán Ráda jelen lévő 418 képviselője közül 316 honatya szavazta meg. A törvényhozók e számukra jeles ünnep méltó megünneplése jegyében veterántalálkozók megtartását javasolják a Kárpátalja felszabadításában résztvevőkkel, illetve tematikus kiállítások, a történelmi eseménnyel foglalkozó tudományos konferenciák, tematikus iskolai tanórák, egyetemi előadások és más országos rendezvények lebonyolítását szorgalmazzák.

Az ukrán történetírás szerint Kárpátalja jelenlegi területe egykor a nagy Morva Birodalom, később a Kijevi Rusz, majd a Magyar Királyság, Erdély, Ausztria-Magyarország; Trianon után pedig Csehszlovákia részét képezte a történelem viharaiban. Bár a Podkarpatszka Rusz (Kárpátaljai Rusz) Szovjetunióhoz való csatolását még 1945. június 29-én eldöntötték Moszkvában, az Ukrán SZSZK részévé csak november 22-ét követően vált mai terjedelmében a megye, miután a csehszlovák parlament véglegesen ratifikálta a Kárpátukrajnához tartozó területeken túl több zempléni település, így Csap, Gálocs, Kisszelmenc, Palágy-Komoróc, Palló, Rát, Tiszasalamon Szürte, Téglás és Tiszasalamon átengedését a Szovjetunió fennhatósága alá.

Az ukrán internetes fórumokon a hír hallatán egyre szaporodnak az olyan felhívások, miszerint a kijelölt ünnepnapon a kárpátaljai lakosok – magyarok, ukránok, ruszinok egyaránt – fekete zászlót tűzzenek ki otthonaikra.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »