Nem várt politikus látogatta meg a litvánokat

Az egyik legbefolyásosabb belarusz hivatalnok, Vlagyimir Makej előre be nem jelentett látogatást tett még január végén Litvániába – írja a The Baltic Times. Makej Litvánia elnökével, Dalia Grybauskaitéval találkozott, ahol szó volt az azóta hivatalosan is életbelépett Belarusz elleni szankciókról. A belarusz kabinetfőnök a második személy azon az EU által kibocsájtott beutazási tiltólistán, amelyen az Európai Unió a „persona non gratak” nevét tüntette fel Belarusz vonatkozásában, és amely listát maga az elnök, Alekszandr Lukasenko vezeti.

A találkozó létrejöttének egyik nyilvánvaló oka, hogy jelenleg Litvánia ül az EBESZ( Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) elnöki székében, így az effajta diplomáciai lépések számára szinte kötelező érvényűek.

A találkozásnak azonban leginkább belarusz céljai voltak. Tekintve, hogy az Európai Unió tagállamai közül Litvániával ápolja a leginkább „szövetségesi” viszonyt Belarusz, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben a balti államtól várják és remélik majd a szolidáris és szankcióellenes lépések megtételét. Ez azonban feltehetőleg nem bizonyul majd könnyű feladatnak, hiszen az előző év végén maga a litván elnökasszony is ellátogatott Belaruszba, ahol akkor, szabad és tisztességes választások megtartására szólították fel keleti szomszédjaikat.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »