Menekülnek az orvosok Romániából

Az elmúlt évben 2779 romániai orvos igényelte az orvosi kamara megyei székhelyein a külföldi praktizáláshoz szükséges engedélyeket. A legtöbben, 947-en a főváros egészségügyi szakemberei közül döntöttek a franciaországi, angliai vagy németországi munkavállalás mellett. Kolozs megyéből 403 szakember hagyta itt a romániai egészségügyet. A külföldi munkavállalás fő oka egyértelműen az itthoni alacsony bérezés. Amíg nálunk egy rezidens orvos 800 lej, azaz 200 euró kezdő fizetésért dolgozik, addig egy külföldi kolléga bérezése 1500 euró, azaz több mint hétszerese az itthoninak. Hasonló a helyzet a szakorvosok esetében is. Akik háta mögött 15 év tapasztalat áll, itthon közel 2500 lejt – körülbelül 600 eurót keresnek. Külföldön azonban egy hasonló régiséggel rendelkező orvost az itthoni bér tízszereséért foglalkoztatnak.

Kitekintő / Paprika Rádió

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »