Támadás Egyiptomban: felrobbantottak egy gázvezetéket

Izraelt és Jordániát ellátó gázvezetéket robbantottak fel a Sinai-félsziget északi részén.

Az egyiptomi állami televízió szombat reggel jelentette, hogy maszkot viselő férfiak egy csoportja felrobbantotta a Sinai-félsziget északi felében futó gázvezetéket El-Arish városánál. Sérültekről nem érkezett jelentés, a tűzoltóság már dolgozik a tűz megfékezésén.

Az incidenst az állami televízió terrorista támadásnak bélyegezte. Egy, az al-Kaida és más szélsőséges iszlamista csoportok honlapjait monitorozó elemző csoport (SITE intelligence group) szerint néhány csoport már buzdított a gázvezetékek megtámadására. Az izraeli hadsereg rádiója azonban úgy értesült, hogy nem a gázvezeték volt a célpont.

Egyiptom szerény gázexportját Izrael, Jordánia és a térség más országai felé ezeken a vezetékeken juttatja el. Izrael természetes gázimportjának 40 százaléka érkezik Egyiptomból, amit most ideiglenesen a robbantás miatt elzártak.

A romló egyiptomi biztonsági helyzet miatt Jeruzsálem már korábban engedélyezte, hogy az 1979-es békeszerződés óta először ismét egyiptomi csapatok lépjenek a Sinai-félszigetre, mely eddig demilitarizált zónának számított.

Németh Vera

Friss hírek