Portugália: Olcsóbb és kisebb parlamentet!

Várhatóan keresztülmegy a portugál parlamenten a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslata, amely általánossá tenné a videokonferencia alkalmazását az állami intézményekben, többek között a parlamentben. Az ellenzéki párt szerint a megfelelő technológiai fejlesztések révén hatékonyabbá tehető az államigazgatás, mivel az utazások számának csökkenésével rengeteg idő és pénz spórolható meg. A PSD számításai szerint a környezetvédelmi szempontból is fontos intézkedés nyomán az állami kiadások mintegy 40 millió euróval csökkennének. A javaslatot a kereszténydemokrata CDS-PP és a Kommunista Párt mellett a kormányzó Szocialista Párt (PS) is pozitívan fogadta.

Ugyanakkor nem aratott ilyen osztatlan sikert a legnagyobb ellenzéki párt másik kezdeményezése, amely a parlamenti képviselők számát a jelenlegi 230-ról 180 főre csökkentené. Ezt a kisebb parlamenti pártok egyöntetűen elvetik, míg szocialista körökben megoszlanak a vélemények.

A parlamenti ügyekért felelős miniszter nyíltan kiáll a kisebb parlament mellett, arra hivatkozva, hogy az elképzelés összhangban áll a kormányprogrammal. A PS parlamenti frakciója azonban élesen bírálja a minisztert, populistának nevezve a javaslatot, amely „nem old meg semmilyen problémát”. A párton belüli viharokat José Sócrates miniszterelnök próbálja lecsendesíteni, aki kifejtette, hogy miniszterének joga van ahhoz, hogy síkra szálljon a parlamenti képviselők számának csökkentése mellett, ennek megvalósítása azonban nincs és várhatóan nem is lesz a szocialista kormány napirendjén.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »