Új irányelvek a kanadai gazdaságpolitikában

Jim Flaherty kanadai pénzügyminiszter hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kormány eddig hozott gazdasági döntései, a vállalati adócsökkentések és élénkítő csomagja, segítette Kanadát a recesszióból való kilábalásban. A legutóbbi adatok szerint, az ország gazdasága valóban  viszonylag gyorsan fejlődik. Novemberben 0,4%-os volt a növekedés, azaz kétszer magasabb a vártnál.

Flaherty miniszter azonban új irányelveket határozott meg a hét elején: „ A magánszektorbeli munkahely-teremtők és a keményen dolgozó vállalkozók visszafoglalhatják szerepüket  a kanadai gazdaság hajtómotorjaként, míg a kormány a családok hosszútávú céljaira koncentrál majd.” Politikai pátosz nélkül szólva, miután az élénkítő-csomag lejárt, a kormány az államadósság ledolgozására koncentrál a jövőben, így a vállalatokra vár, hogy talpra állítsák a gazdaságot.

A politikus azt is hangsúlyozta, hogy Kanada van a legjobb pénzügyi helyzetben a G7 országai között, valamint náluk a leggyorsabb az új munkahelyek teremtése is. Arról nem tett említést, hogy a legfrissebb statisztikák szerint többen vesztették el állásukat a válság évei alatt, mint azt korábban feltételezték. Ígéretet tett továbbá egy újabb adócsökkentésre a nagyvállalatok részére, valamint a hiány felszámolására 2015/16-ig.

Kummer Lívia

Friss hírek