Egységes jobboldalt akar a Magyar Polgári Párt

A nemzeti oldal összefogására, az RMDSZ-szel szembeni egységes alternatíva megteremtésére van szükség — jelentette ki Szász Jenő, az MPP elnöke tegnap Sepsiszentgyör­gyön. Ehhez azonban kellő bölcsességre van szükség, az egyéni érdekek, vélemények háttérbe szorítására, mert ha nem járnak sikerrel, történelmi lehetőséget szalasztanak el — hangsúlyozta.

Szász a Háromszék kérdésére elismerte, Tőkés Lászlóval voltak nézeteltéréseik, de bízik benne, a bölcsesség felülkerekedik a személyes sérelmeken. Ő nyitott, ,,az első találkozón két sértést is hajlandó leszek lenyelni” — mondotta. Mindkét alakulatban, az EMNT-ben és az MPP-ben is sokan dolgoznak azon, hogy létrejöhessen a Tőkés—Szász megbeszélés, ám egyelőre ,,informális úton zajlanak az egyeztetések”.

Szász Jenő szerint az erdélyi jobboldalnak az MPP-t, az EMNT, az SZNT-t kellene tömörítenie, illetve bejegyzés esetén az EMNP-t. Ez a jobboldali alternatíva lehet a Magyarországon kormányzó Fidesz hiteles erdélyi partnere, az RMDSZ pedig az MSZP itteni megfelelője — fejtette ki. Elmondta, Kövér László, a magyar Országgyűlés fideszes elnöke két héttel ezelőtti székely­udvarhelyi látogatásán megerősítette, a Fidesz RMDSZ-hez fűződő viszonyában Kelemen Hunor megválasztása sem hoz változást, a Markó-féle politizálás folytatásának tekintik.

Háromszék.ro

Friss hírek