Ellenzéki bojkott a macedón parlamentben

A macedón ellenzék még január 28-án vonult ki a parlamentből, hogy így tiltakozzon az A1 televíziós csatorna bankszámlájának befagyasztása ellen. A Southern European Times tájékoztatása szerint az ellenzéki pártok azzal vádolják a kormányon lévő pártszövetséget, valamint Mikola Grujevszki miniszterelnököt, hogy intézkedésük politikai célokat szolgált.

Macedónia egyik legnépszerűbb csatornája, az A1 jelenleg az utcáról kénytelen közvetíteni adásait, tulajdonosa, Velija Ramkovszki pedig csalás gyanúja miatt letartóztatásban van. Az ellenzéki Szociáldemokrata Unió elnöke, Branko Crvenovszki szerint Grujevszki támadást intézett a média szabadsága ellen, és az A1-et a kormánnyal szembeni kritikus hozzáállása miatt szeretné elhallgattatni. A miniszterelnök hétfőn adott interjút a csatornának, és elmondta, hogy kormányának nincs befolyása a bírósági döntésekre, és nem állt szándékában az A1 leállítása.

A parlament az ellenzék távollétében is folytatta munkáját. Trajko Veljanovszkij, a képviselőház elnöke visszatérésre biztatta a távol maradó pártokat. Elmondta, hogy „a bojkott nem megfelelő eszköz a problémák megoldására, valamint nem szolgálja az ország érdekeit”. Veljanovszki nem ért egyet ugyan az ellenzék magatartásával, de továbbra is úgy látja, hogy a jelenlegi helyzet még nem jelenti, hogy az ország politikai válságban lenne.

A problémák feloldása érdekében az Európai Parlament két képviselője is felemelte a hangját, írja a BalkanInsight hírportál. Jorgo Chatzimarkakis és Zoran Thaler döntésük újragondolására kérik a szociáldemokratákat. Sajtóközleményben kifejtett véleményük szerint „Macedónia fontos útelágazáshoz érkezett, és remélik, hogy a demokrácia és a stabilitás ösvényén fog tovább haladni”. Felkértek minden parlamenti pártot, hogy kezdjenek azonnali párbeszédet egymással, és próbáljanak kompromisszumos megoldásra jutni. Mindezek mellett aggodalmukat fejezték ki a média szabadsága és függetlensége okán, ennek érdekében egyértelmű nyiltakozatot várnának a miniszterelnök részéről. Az ellenzék azonban továbbra is távol szándékozik maradni a parlament üléseitől, és az előrehozott választásokat tekinti az egyetlen lehetséges megoldásnak.

Nagyrőczei Anna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »