A Vajdasági Magyar Demokrata Párt nem bízik az ígéretekben

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) üdvözli az illetékesek, Korhecz Tamás, Deli Andor és Vukašinović Éva bejelentéseit, miszerint magyar (kétnyelvű) anyakönyvi kivonatok pedig lesznek. Továbbra is bizonytalan azonban, hogy mikor.

Miközben csak biztatni lehet az illetékeseket, különösen Korhecz Tamást, az eddiginél hatékonyabb küzdelemre, sajnos, meg kell állapítani, hogy az ígéreteknek ezt a típusát a vajdasági magyar közvélemény már ismeri. Tapasztalatai nem a legjobbak. Annak idején a szomszédos országokban polgárháborúzó Milošević elnök is megígérte a vele technikai koalíciózó Kasza Józsefnek, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) akkori elnökének, hogy hipp-hopp fedett uszoda épül Szabadkán.

Valószínű, hogy a szerb hatalom most is meggondolja, mielőtt enged a felelős magyar vezetők unszolásának. A baj az, hogy az intermezzo fékezheti a kettős állampolgárságot igénylő vajdasági magyarok dicséretes lendületét. Egy viszonylag fiatal, négytagú családnak ugyanis a honosításhoz, illetve a visszahonosításhoz szükséges dokumentumok fordítása tetemes költséget jelent. Ha a családfő hisz a fenti optimista bejelentéseknek, akkor esetleg a várakozás álláspontjára helyezkedhet. Ami nem magyar érdek.

A VMDP úgy véli, hogy a kettős állampolgárság iránti igény csökkenését el kell kerülni. Például úgy, hogy (akár csak átmenetileg, amíg meg nem jelennek a kétnyelvű dokumentumok) a Magyar Nemzeti Tanács (MNT), mint szerbiai közjogi entitás, meghatalmazná a CMH irodákat, hogy az eléjük kerülő szerb hivatalos születési anyakönyvi kivonatok hátlapján szereplő, a hiteles szerb kivonat részeként megjelenő, de a konkrét személyre szóló adatok nélküli, magyar fordítást – hitelesítse.

Ennek természetesen csak a magyar illetékes szervekkel megtörtént egyeztetést követően van értelme. A közös magyar-magyar lépés logikus megoldásnak látszik. Annál is inkább, hiszen első rendű magyar-magyar érdek, hogy a kettős állampolgárságot igénylők jelenlegi lelkesedése ne torpanjon meg.

Vajdaság.ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »