Garanciát kér az RMDSZ

Már első napjától izgalmasnak ígérkezik a ma kezdődő tavaszi parlamenti ülésszak Bukarestben: nagy küzdelem várható a kormánypártok és az ellenzék között a képviselőház és a szenátus házbizottsága tagjainak megválasztásakor.

Mint ismert, korábban az ellenzék volt többségben a két ház vezetőségében, ám mivel az Alkotmánybíróság elismerte a Boc-kabinetet támogató Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) nevű párt frakcióalakítási jogát, az UNPR-sek is helyeket kérnek a két testületben. Ha a házbizottságban a kormánypártok kerülnek többségbe, a koalíciónak könnyebb lesz napirendre tűzni a prioritást élvező törvényeket.

Együttműködési megállapodás készül

A kormány nem kevesebb mint 70 új jogszabálytervezetet készül ebben az ülésszakban a parlament elé terjeszteni, és további 56, már beterjesztett törvény vitáját gyorsítaná fel. A nagyobbik kormányzó alakulat, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) tegnap zárt ajtók mögötti frakcióülést tartott a törvényhozási prioritásokról, Traian Băsescu államfő jelenlétében.

A kormány prioritáslistájára felkerült két olyan tervezet is, amelynek elfogadását elsősorban az RMDSZ szorgalmazza: az egyik a kisebbségek jogállásáról szóló törvény, a másik a fejlesztési régiók átszervezéséről szóló jogszabály – erősítette meg az Új Magyar Szónak  Máté András Levente frakcióvezető-helyettes. Emellett azt szeretnék, hogy a parlament mielőbb elfogadja a polgári törvénykönyv alkalmazásáról szóló előírásokat is.

Mint ismert, a kisebbségi törvény 2005 óta hányódik a parlamentben: a szenátus elvetette a jogszabályt, a képviselőházban pedig elakadt a szakbizottságokban. Az RMDSZ azonban ebben az ülésszakban garanciákat szeretne arra, hogy az általa kezdeményezett törvényeket még ebben az ülésszakban elfogadják, ezért újabb együttműködési megállapodás aláírását szorgalmazza a PD-L-vel.

Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke elmondta, azt szeretnék, hogy a protokollum legkésőbb február végéig megszülessen, és a kabinet által tervezett gazdaságélénkítő intézkedéseket is tartalmazza. A megállapodás a parlamenti választásokig lenne érvényes, és a különböző törvénytervezeteknek és -módosításoknak a pontos ütemtervét, határidőket tartalmazna.

„A kormánykoalíciónak be kell bizonyítania, hogy életképes” – mondta a politikus. Mint ismert, az RMDSZ és a PD-L politikusai már tavaly is tárgyaltak a kisebbségi törvényről, de nem tudtak dűlőre jutni a jogszabály kulturális autonómiát szabályozó fejezete tekintetében.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »