Választás után, választások előtt?

Cavaco Silva portugál államfő újraválasztását követően valamennyi parlamenti párt megkezdte a következő parlamenti választásokig követendő stratégiájának kidolgozását. A kormánypárt a gazdasági válság féken tartásával próbálja elkerülni a politikai válságot, amely előrehozott választásokhoz is vezethetne, az ellenzék pedig igyekszik felkészülni arra, hogy bármelyik pillanatban átvehesse a kormányzást.

A kisebbségben kormányzó Szocialista Párt (PS) a számára kudarcot jelentő elnökválasztással a továbbiakban nem kíván foglalkozni, helyette előrefelé tekint, és igyekszik visszanyerni erejét annak érdekében, hogy kitölthesse mandátumát. Ennek szellemében a párt február közepére meghirdette az „Új határok” elnevezésű nemzeti konzultációsorozatának újabb rendezvényét „Portugália megvédése” címmel. A február végén esedékes, elnökválasztással egybekötött pártkongresszust áprilisra halasztották; a pártelnöki posztra eddig csak José Sócrates pártelnök-miniszterelnök jelöltette magát.

Egyes sajtóhírek szerint a politikai stabilitás megteremtése érdekében kormányátalakítás is várható a köztársasági elnök március 9-i beiktatását követően. Ennek során egyes tárcákat össze is vonhatnak, így az új kabinet a jelenleginél kisebb lehet. Ami az ország gazdasági helyzetét illeti, a Público című napilap értesülései szerint a PS legbelső körei továbbra is kitartanak amellett, hogy a kormány semmi esetre sem kérhet segítséget az IMF-től, egyrészt, mert az „tíz év szenvedést hozna” az embereknek, másrészt mivel meggyőződésük szerint az ország az exportnak és a kötvénykibocsátásoknak köszönhetően magától is boldogulni fog.

A jobboldali ellenzék részéről a kereszténydemokrata CDS-PP elnöke, Paulo Portas kijelentette, a szocialista kormány leváltása érdekében pártjának, valamint a (nevével ellentétben) jobbközép Szociáldemokrata Pártnak választási szövetséget kellene kötnie egymással, mert csak „közös erőfeszítéssel” teremthető meg a PS „hiteles alternatívája”.

A javaslatot a PSD elnöke, Pedro Passos Coelho nem kommentálta, ehelyett emlékeztetett arra, hogy a közeljövőben nem várhatóak választások, és a pártoknak „nem szabad türelmetlenül törekedniük a kormányzásra”. A pártelnök egyelőre azt tartja fontosnak, hogy a PSD végigvigye a parlamentben az alkotmány módosítását, és programjának kialakítása érdekében párbeszédbe kezdjen a civil társadalommal.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek