Az EU közzétette, milyen irányelvek alapján akar tárgyalni az USA-val

Közzétette javaslatát pénteken az Európai Bizottság az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi konfliktus rendezését célzó tárgyalások során követendő irányelvekre vonatkozóan, amelyet az Európai Unió tagországainak kell majd jóváhagyniuk.

A tárgyalási mandátum nem tartalmaz meglepetéseket, a brüsszeli testület a várakozásoknak megfelelően arra kért felhatalmazást a tagállamoktól, hogy kizárólag az ipari termékek vámmentességéről, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését elősegítő közös szabályozási keretek létrehozásáról, megerősítéséről egyeztessen az amerikai kormánnyal.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen, amely azonban több EU-tag, és főként Franciaország számára különösen kényes téma, így ennek lehetőségét kifejezetten kizárták a közzétett irányelv-tervezet szövegében.

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy mielőbb tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot – legalábbis egyelőre – az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből. Konkrét előrelépés azonban azóta sem sok történt, és ezért többek szerint ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos pénteken leszögezte: a tárgyalások ellenére összeállítják az ellenintézkedésként büntetővámmal sújtandó amerikai áruk listáját arra az esetre, ha Trump mégis beváltja fenyegetését, és az acél-és alumíniumtermékek után az európai gépjárművek és autóalkatrészek importjára is védővámokat vet ki.

Az európai-amerikai árukereskedelem értéke tavaly nagyjából 633 milliárd eurót tett ki. Az EU-ban 4,7 millió munkahely kapcsolódik az Egyesült Államokba irányuló exporthoz.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »