Az EU és az USA folytatja a kereskedelmi tárgyalásokat

Folytatódnak a tárgyalások az amerikai-európai kereskedelmi vita mielőbbi rendezéséről: hétfőn Washingtonban egyeztetnek az Európai Bizottság és az Egyesült Államok képviselői.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős európai uniós biztos hivatali partnerével, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel fog tárgyalni – tájékoztatott a brüsszeli testület. A sajtójelentések szerint egyebek mellett a közös szabályozási keretekre fognak összpontosítani, hogy a felek például kölcsönösen elismerhessék egymás biztonsági sztenderdjeit az autóipari, a gyógyszeripari és az orvosi berendezések terén.

Malmström szerdán háromoldalú találkozón vesz részt az Egyesült Államok és Japán képviselőivel.

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy mielőbb tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat. Juncker ekkor ígéretet tett rá, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát.

Kapcsolódó cikkünk: Az USA új kereskedelmi megállapodásokat akar kötni

A friss adatok szerint az előző hat hónapban 112 százalékkal nőtt az Európai Unióban az Egyesült Államokból importált szójabab mennyisége az egy évvel korábbihoz képest. A teljes behozatal 75 százalékát teszi ki az amerikai import, a második legnagyobb beszállítónak Brazília számít 19 százalékkal. Az amerikai kivitelnek mintegy 28 százaléka irányul az EU-ba, amelyet Argentína (10 százalék) és Mexikó (9 százalék) követ. A behozatal ráadásul tovább emelkedhet, az Európai Bizottság ugyanis hamarosan engedélyezheti a szójabab bioüzemanyagként való felhasználását.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot – legalábbis egyelőre – az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből.

Konkrét előrelépés azonban azóta sem sok történt, és ezért többek szerint hamarosan ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »