Idén lassul a világgazdasági növekedés

A PwC Global Economy Watch előrejelzése szerint a világgazdaság egésze lassulni fog 2019-ben azáltal, hogy a világ hét legfejlettebb országából álló G7-országokban hosszú távon visszaáll az átlagos növekedési ütem.

A PwC hétfői előrejelzése szerint várhatóan mérséklődik Amerika és Kína növekedése, a fejlett gazdaságok munkaerőpiacai továbbra is szűkülnek, India pedig a következő évtizedekben tovább javíthatja helyezését a globális GDP-rangsorban.

A PwC szakértői szerint véget ért a legjelentősebb gazdaságok növekedésének 2016 vége és 2018 eleje között tapasztalt fellendülése. Az USA-ban a költségvetési ösztönző intézkedéseknek köszönhető növekedés várhatóan gyengülni fog, a magasabb kamatlábak valószínűleg visszafogják majd a fogyasztói kiadásokat, az erős dollár pedig továbbra is fékezni fogja a nettó export bővülését. A PwC előrejelzése szerint Amerika növekedése a 2018-ban becsült 2,8 százalékról 2019-ben várhatóan körülbelül 2,3 százalékra fog mérséklődni.

Kína növekedése is lassulni fog 2018-hoz képest, jóllehet a kormány arra fog törekedni, hogy a lassulást minimálisra csökkentse. Az amerikai vámok hatása, illetve az adósságszintek féken tartásának szüksége miatt azonban a növekedés 2019-ben valószínűleg lassul – írták.

Szakértők elmondása alapján tavaly a legfontosabb gazdasági hírek arról szóltak, hogy a fejlett gazdaságokban közel 4,5 millió új munkahely jött létre. Várakozásaik szerint ez a trend 2019-ben fokozatosan mérséklődik, és néhány gazdaságban, mint például az USA-ban, Kanadában és Németországban a munkanélküliségi ráta el fogja érni a szerkezeti szempontból legalacsonyabb szintet, miközben a bérek növekedése fokozatosan megindul. Ha a Brexit rendben zajlik, arra számítanak, hogy az Egyesült Királyságban is változatlan szintű marad a munkanélküliség. A Brexit során jelentkező rendellenességek azonban a munkanélküliség erős emelkedését eredményezhetik.

Az Egyesült Királyság várhatóan vissza fog esni a világ legjelentősebb gazdaságainak rangsoraiban: 2019-ben valószínűleg India és Franciaország is túl fogja szárnyalni, és a világranglista ötödik helyéről a hetedik helyre fogja kényszeríteni. Míg az Egyesült Királyság és Franciaország a hasonló szintű fejlődés és a nagyjából azonos lélekszámú népesség miatt rendszeresen egymást előzte a rangsorban, India jobb helyezése valószínűleg állandósulni fog.

A PwC előrejelzése szerint 2019-ben a reál GDP az Egyesült Királyságban 1,6 százalékkal, Franciaországban 1,7 százalékkal, Indiában 7,6 százalékkal fog emelkedni.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »