Nem bolygatná a Mueller-vizsgálatot Trump igazságügyi miniszterjelöltje

Ígéretet tett a Mueller-bizottság munkájának zavartalan folytatására és lezárására William Barr, Donald Trump amerikai elnök igazságügyi miniszterjelöltje, akinek kongresszusi meghallgatásra előkészített írásos nyilatkozatának részletei hétfőn kerültek nyilvánosságra.

A dokumentum szerint Barr a szenátus jogi bizottsága előtt „életbevágó fontosságúnak” tekinti majd a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatainak befejezését és azt, hogy munkájának eredményeiről a közvéleményt is tájékoztassa.

„Nem fogom megengedni, hogy pártpolitika, személyes érdekek, vagy bármilyen más, helytelen megfontolások beavatkozzanak ebbe, vagy bármilyen más vizsgálatba” – hangsúlyozza majd William Barr a szenátus jogi bizottsága előtt. A Mueller-bizottság munkájára vonatkozóan a miniszterjelölt továbbá leszögezi: „célom az, hogy a tőlem telhető legnagyobb és a törvénynek megfelelő átláthatóságot biztosítsam”.

A 68 éves William Barr 1991 és 1993 között a néhai George H. Bush elnök kormányának igazságügyi minisztere volt, azóta vállalatvezetőként dolgozott. Donald Trump december elején jelentette be, hogy őt jelöli tárcavezetőnek.

Előzmények:

A meghallgatás kezdetén elhangzó nyilatkozatban Barr kifejti, hogy „vonakodott” elfogadni a felkérést, de végül egyetértett az elnökkel, mert – mint fogalmazott – „erősen hiszek a közszolgálatban”.

„Trump elnök nem kért tőlem biztosítékokat, ígéreteket, vagy elkötelezettséget semmilyen tekintetben, sem kimondva, sem kimondatlanul, és én sem ígértem mást, mint hogy szakmaisággal és feddhetetlenül irányítom majd a tárcát” – olvasható a miniszterjelölt expozéjában.

A meghallgatáson William Barr kitér majd arra a 2018 júniusában írt feljegyzésére, amelyben bírálta, hogy Donald Trump ellen az igazságszolgáltatás akadályozása miatt indítsanak vizsgálatot, mert menesztette James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »