Az S&P bizakodó Szerbiával kapcsolatban

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Szerbia államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor’s.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) egyben megerősítette Szerbia hosszú és rövid futamidejű, devizában és hazai valutában fennálló szuverén kötelezettségeinek „BB/B” besorolását. A hosszú távú „BB” államadós-osztályzat a spekulatív kategóriában van, két fokozattal a befektetési ajánlású besorolási sáv alapszintje, a „BBB mínusz” alatt.

Az S&P az osztályzati kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításának indoklásában közölte: a pozitív kilátás azt jelzi, hogy megnőtt Szerbia tizenkét hónapon belüli felminősítésének esélye.

A cég szerint az osztályzati kilátás pozitív felülvizsgálata a szerb kormány jórészt elővigyázatos költségvetési alapállását tükrözi, és azt, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) júliusban kötött, 30 hónapra szóló szakpolitikai koordinációs megállapodás alapján van esély további növekedésösztönző reformok – köztük munkapiaci reformok és privatizációs programok – végrehajtására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A pozitívra javított kilátás emellett tükrözi a szerb jegybank által a monetáris politika és az inflációkövető rendszer hitelességének és hatékonyságának javítására tett lépéseket – áll az S&P indoklásában.

A hitelminősítő továbbá hangsúlyozza, hogy az inflációs várakozások jól rögzítettek, az árfolyamrendszer viszonylag rugalmas, a jórészt külföldi tulajdonú bankszektor immár erősebb lábakon áll, a nem teljesítő kinnlevőség-állomány jelentősen csökkent, a hitelkihelyezés gyorsuló ütemben bővül, így a szerb gazdaság középtávú növekedési kilátásai pozitívnak tűnnek.

A cég várakozása szerint a szerb hazai össztermék (GDP) növekedési üteme az idén valószínűleg eléri 4,2 százalékot; ez tízévi csúcs lenne. A hitelminősítő a 2019-2021-es időszakra éves átlagban 3 százalékos növekedési ütemekkel számol. Az S&P kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a szerény, 7200-7300 dollár körül mozgó egy főre jutó hazai össztermék jóval elmarad a szomszédos EU-tagállamokétól.

Mindemellett a szerb államadósság csaknem 75 százaléka jórészt euróban és dollárban denominált devizaadósság, ezért a szerb közadósság-állomány érzékeny az esetleges devizaárfolyam-sokkokra – áll az elemzésben.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »