Megszavazták az amerikai kormányzati működés költségvetését, de csak két hétre

Az amerikai törvényhozás mindkét háza megszavazta csütörtökön a kormányzat működéséhez szükséges költségvetést, de csak két hétre.

A törvényt amerikai sajtóértesülések szerint a múlt héten elhunyt George H.W. Bush volt elnök búcsúztatására és az országos gyászra tekintettel gyorsan és vita nélkül szavazták meg. Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a törvényhozók ezzel csupán elnapolták a kormányzat leállásával fenyegető vitát a hosszú távú költségvetés biztosításáról.

Donald Trump elnök és a republikánus törvényhozók ugyanis azt szeretnék, hogy a költségvetés több alfejezetének egyikében szerepeljen az amerikai-mexikói határon építendő fal költsége, erre a célra 5 milliárd dollárt kérnek. A demokrata törvényhozók azonban nem értenek egyet az összeggel, csupán 1.6 milliárd dollárt fordítanának a határ biztonságának erősítésére.

Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti csoportjának vezetője és Nancy Pelosi, a demokrata képviselőházi frakció irányítója a jövő héten a Fehér Házban egyeztet erről Donald Trumppal. Januártól a törvényhozás alsóházában – a képviselőházban – már demokrata többség lesz, amely akár teljesen keresztül is húzhatja a republikánusok elképzeléseit.

Szeptemberben a kongresszus már megszavazta a kormányzat egyes részeinek, így a védelmi minisztériumnak, az oktatási és a munkaügyi tárcának, valamint az emberi erőforrások minisztériumának költségvetését.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »