A brit Brexit-ügyi miniszter gyomra nem vette be a megállapodás-tervezetet

Benyújtotta lemondását csütörtökön Dominic Raab, aki eddig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja „jó lelkiismerettel” támogatni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, a kormány által előző este jóváhagyott megállapodás-tervezetet. Ugyancsak csütörtökön lemondott Esther McVey munka- és nyugdíjügyi miniszter is, hasonló indokokkal.

Dominic Raab személyében nem egészen fél éven belül a második miniszter távozik a Brexit-ügyi tárca éléről. Elődje, David Davis július 9-én mondott le, azzal az indokkal, hogy véleménye szerint a kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé valószínű a brit EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos arányú győzelmével végződött – népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása.

A DExEU-t a referendum után hozták létre, és eddig két miniszter, Davis és Raab állt az élén. Mindketten a kormányzó Konzervatív Párt Brexit-párti táborának tagjai, jóllehet nem ugyanabba a rendkívül keményvonalas Brexit-frakciócsoportba tartoznak, mint például Boris Johnson volt külügyminiszter, aki szintén a nyáron távozott tisztségéből a kormány Brexit-stratégiájával szembeni ellenérzései miatt.

London, 2018. november 15.
A 2018. november 6-i képen Dominic Raab, a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről folytatott tárgyalásokért felelős brit miniszter érkezik a kormányülésre Londonban.
MTI/EPA/Andy Rain

Theresa May miniszterelnökhöz intézett csütörtöki levelében Raab közölte: lemondásának egyik fő oka az, hogy véleménye szerint a Brexit-megállapodás tervezetének Észak-Írországra vonatkozó szabályozási javaslatai valós fenyegetést jelentenek az Egyesült Királyság integritására.

A volt Brexit-miniszter azt sem tudja támogatni, hogy a megállapodástervezet értelmében végdátum nélkül lépne életbe szükség esetén az egységes vámügyi szabályozás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. Raab szerint ez azt jelenti, hogy az EU megvétózhatná, ha London e szabályozási rendszerből saját döntése alapján ki akarna lépni, márpedig „soha egyetlen demokratikus ország sem vetette alá magát ilyen, kívülről ráerőltetett megkötöttségnek”.

Esther McVey, aki nem sokkal Dominic Raab után jelentette be távozását a munka- és nyugdíjügyi tárca éléről, szintén a Konzervatív Párt Brexit-táborának tagja. Lemondását bejelentő levelében közölte: megítélése szerint a Brexit feltételeiről szóló megállapodástervezet nem felel meg az EU-tagságról tartott népszavazás döntésének és Theresa May korábbi ígéreteinek sem, mivel a dokumentum alapján az Egyesült Királyság „megrekedne” az EU-val fennálló vámunióban, emellett veszélybe kerülne az ország integritása is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »