Hasogdzsi-ügy: mégis léteznek a rejtélyes hangfelvételek

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton megerősítette, hogy léteznek hangfelvételek Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról és azokat megosztották egyebek mellett a szaúdi, az amerikai és a francia vezetéssel.

„Odaadtuk a felvételeket Szaúd-Arábiának, Washingtonnak, a németeknek, a franciáknak és az angoloknak” – jelentette ki a televízióban is közvetített sajtótájékoztatóján Erdogan. Az elnöki hivatal szerint a felvételeket meghallgatták, de semmilyen írásos dokumentumot nem osztottak meg.

A szaúdi monarchiát élesen bíráló újságírót, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg országa isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságához szükséges iratok intézése miatt ment. A szaúdi hatóságok először tagadták a gyilkosságot, majd azt állították, hogy az újságíró „dulakodás” közben vesztette életét.

Recep Tayyip Erdogan a The Washington Post véleményrovatában november 2-án közölt írásában „a legmagasabb szaúdi kormányköröket” vádolta a gyilkosság elkövetésével. A török sajtó és nevük elhallgatását kérő török vezetők szerint a gyilkosság mögött feltehetően a befolyásos szaúdi trónörökös, Mohammad bin Szalmán állt.

Isztambul, 2018. október 25.
Dzsamál Hasogdzsi portréjával tiltakoznak az újságíró meggyilkolása ellen Szaúd-Arábia törökországi konzulátusánál Isztambulban 2018. október 25-én, három héttel azután, hogy az ügyintézésért folyamodó Hasogdzsit megölték Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán.
MTI/EPA/Erdem Sahin

Egyes médiumok és török vezetők azt állították, hogy Ankara birtokában van egy, a gyilkosságról készült hangfelvétel, amelyet Gina Haspellel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával is megosztottak Haspel október végi törökországi látogatásakor. A hangfelvételek létezését eddig nem erősítették meg hivatalosan.

Egy hónappal a halála után Dzsamál Hasogdzsi holttestét még mindig nem találták meg. Yasin Aktay, Erdogan egyik tanácsadója, illetve a Sabah című kormányközeli török lap szerint a holttestet feltehetően feldarabolták és savban oldották fel.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »