Salvini: Málta iránytűt ad a migránsoknak, hogy megtalálják Olaszországot

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombaton ismét azzal vádolta Máltát, hogy továbbküldi az illegális bevándorlókat Olaszország felé.

A bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője szerint a máltai parti őrség egyenruháihoz hasonló öltözetet viselő emberek többek között üzemanyaggal és iránytűkkel látják el a bárkákon végül Olaszországba érkező menedékkérőket.

A belügyminisztérium szerint szerda este az olasz hatóságok riasztották máltai kollégáikat, hogy a szigetország partjainál egy menekülteket szállító hajón kifogyott az üzemanyag. Ugyanez a jármű pénteken elérte az olaszországi Lampedusa szigetét tizenhárom migránssal a fedélzetén. A hajón utazók azt állították, hogy egyenruhások érkeztek egy gumicsónakkal és kisegítették őket ivóvízzel, két kanna üzemanyaggal, mentőmellényekkel és egy iránytűvel, majd egy órán át kísérték járművüket az olasz partok irányába.

Salvini mindezt “ellenséges cselekedetnek” minősítette. “Bizonyos uniós tagállamokat nem érdeklik a migránsok, s ránk hárítják őket, miközben Brüsszel a költségvetésünk miatt szankciókkal fenyeget; nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni” – hangoztatta az olasz belügyminiszter.

Lampedusa, 2018. október 13.
Illegális bevándorlókkal a fedélzetén érkezik Lampedusa szigetére az olasz parti őrség egyik hajója 2018. október 13-án hajnalban. (MTI/EPA/Elio Desiderio)

Michael Farrugia máltai belügyminiszter válaszüzenetében felszólította Salvinit, hogy hagyjon fel országa bírálatával, és gondolkodjon el inkább azon, hogy Olaszország mit tehetne a tengeren úton lévő migránsok biztonságáért.

“Olaszország az, amelyik ismételten megszegi a tengeri keresésekre és mentésekre vonatkozó megállapodásokat. Málta ezzel szemben mindig minden kötelezettségét teljesítette és betartotta a legközelebbi biztonságos kikötő elvét” – írta Farrugia a Twitteren.

A máltai tárcavezető kiemelte, hogy Salvininek meg kell értenie: a tengeren utazó migránsok nem mindig vannak veszélyben. Ha a fedélzeten lévő emberek nem akarják, hogy kimentsék őket, egyetlen hatóság sem akadályozhatja meg őket útjuk folytatásában – fűzte hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek

Még mindig a Fed döntéseit emésztik a piacok

Pici elmozdulásokkal, vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken. Nem várható olyan adat vagy esemény, amely új irányt diktálhatna a piacoknak, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hangnemének szigorodása meglepetést okozott a hét második felében.

Read More »