Engedhetett az EU a Brexit határkérdésében

Egy vasárnap közzétett brit sajtóértesülés szerint kompromisszumos megoldás körvonalazódik a brit EU-tagság megszűnésének  feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon az ír-északír határral kapcsolatban, annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lap meg nem nevezett, magas beosztású forrásokat idéző írása szerint az Európai Unió immár hajlik arra, hogy a kilépési megállapodásban kötelező jogi erővel szerepeljen az Egyesült Királyság egészére kiterjedő majdani vámegyüttműködési megállapodás koncepciója. Így nem lenne szükség az Európai Bizottság által javasolt „pótmegoldásra”, amely Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi országrészétől eltérő vámjogi szabályozás alá vette volna a határellenőrzés visszaállításának elkerülése végett.

A lap értesülései szerint ugyanakkor a Konzervatív Párt vezette brit kormány keményvonalas Brexit-párti tagjainak megnyerése végett szerepelne a megállapodásban egy „kilépési záradék” is, amely arról intézkedne, hogy az Egyesült Királyság nem maradna „örökre” ebben a vámegyüttműködési partnerségben az Európai Unióval.

A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése az, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Az EU még februárban kidolgozott javaslata szerint ha egyéb megoldási ötlet addig nem merül fel, Észak-Írország és Írország közös vámszabályozási térséget alkotna a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak lejártával, és így a határellenőrzés visszaállítása nélkül sem sérülne az Európai Unió vámuniójának integritása.

Ezt London azonban kezdettől fogva elutasította, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás az Egyesült Királyság integritását csorbítaná, mivel más vámszabályozási rendszer lenne érvényes Észak-Írországban, mint Nagy-Britanniában. Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának – amely Angliából, Walesből és Skóciából áll -, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

A brit kormány nyáron kidolgozott alternatív javaslatcsomagja közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha az Egyesült Királyság egésze és az Európai Unió „kombinált vámtérséget” alkotna. Ezt viszont eddig az Európai Unió nem fogadta el, azzal érvvel, hogy a London által javasolt közös vámtérség részleges mivolta az EU egységes piacának és vámuniójának integritását kezdené ki.

A The Sunday Times értesülései szerint a formálódó kompromisszum egyik fő elemeként az Európai Unió immár hajlandó lenne arra, hogy az áruforgalom vámkezelését nem Írország és Észak-Írország határán, hanem „a piacon”, vagyis a gyárakban, üzletekben lehessen elvégezni.

Az ír-északír határ korábban katonai szigorúságú fizikai ellenőrzésének teljes megszüntetése az észak-írországi megbékélési folyamat elmúlt két évtizedének egyik legnagyobb vívmánya volt, és sokan tartanak attól, hogy ha a Brexit miatt vissza kellene állítani e határellenőrzést, az az erőszakcselekmények kiújulását is okozhatná.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »