A G20-csúcson vehet fordulatot a kínai-amerikai kereskedelmi háború

Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök egyaránt derűlátóan nyilatkozott az országaik közti kereskedelmi vita rendezéséről csütörtöki telefonbeszélgetésük után. A Bloomberg hírügynökség bennfentesekre hivatkozva jelentette: Trump elnök szándéka szerint a G20-as csúcstalálkozón kereskedelmi egyezmény születhet a két ország között. 

Trump elnök Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy jól haladnak a kereskedelmi tárgyalások Kínával. Megerősítette továbbá, hogy november végén, a G20-as országcsoport argentínai csúcsértekezletének idején megbeszélést folytat majd Hszi elnökkel.

Donald Trump amerikai elnök beszél támogatóihoz a Hertz Arenában tartott választási kampányrendezvényen a Florida állambeli Fort Myers-ben, 2018. október 31-én. A november 6-i úgynevezett félidős választásokon a képviselőház egészét és a szenátus mintegy egyharmadát újraválasztják, és több államban kormányzót választanak. MTI/EPA/Cristobal Herrera

A Bloomberg hírügynökség bennfentesekre hivatkozva jelentette: Trump elnök szándéka szerint a G20-as csúcstalálkozón kereskedelmi egyezmény születhet a két ország között. Szándékát az is alátámasztani látszik, hogy a Hszi elnökkel folytatott telefonbeszélgetés után az amerikai elnök felkérte az illetékes tisztviselőket az egyezmény lehetséges feltételeinek kidolgozására. Egy meg nem nevezett forrás szerint az egyezmény egyik kényes pontja a szellemi tulajdon lopásának problémája lehet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kína már komolyan veszi a szellemi tulajdonjog védelmét

Trump a tünete, nem pedig oka a kereskedelmi háborúnak

Eamon Javers, a CNBC amerikai televízió egyik riportere azonban az amerikai kormány egy meg nem nevezett, magas rangú tisztviselőjére hivatkozva cáfolta a Bloomberg-jelentésben foglaltakat. Javers a Twitteren közzétett bejegyzésében forrását idézve azt írta: még hosszú utat kell bejárni ahhoz, hogy a tárgyalások egy esetleges egyezményhez vezessenek.

Hszi elnök a CCTV kínai állami televíziónak adott nyilatkozatában reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy Kína és az Egyesült Államok stabil és egészséges kapcsolatot alakítson ki, és aláhúzta, hogy hajlandó megbeszélést folytatni Trump elnökkel Argentínában.

A kínai államfő úgy fogalmazott: a két ország kereskedelmi megbízottainak tanácskozniuk kell a feleket aggasztó kérdésekről, és ki kell dolgozniuk egy mindkettőjük számára elfogadható tervet, mely alapján konszenzusra juthatnak a kereskedelmi probléma megoldásának érdekében. Hszi elnök a Donald Trumppal folytatott telefonbeszélgetésről elmondta: mindketten azt remélik, hogy kibővíthetik az országaik közti kereskedelmi együttműködést.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »