A Moody’s nem hisz az olasz csodában

Leminősítette Olaszországot a Moody’s Investors Service, mindenekelőtt az olasz költségvetési helyzet gyengülésével indokolva a lépést. Ha a cég innen tovább rontja az olasz szuverén besorolást, Olaszország elveszíti befektetési ajánlású osztályzatát.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „Baa2”-ről egy fokozattal „Baa3”-ra rontotta Olaszország hazai valutában és devizában kibocsátott államadósságának besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil.

A „Baa3” minősítés – amely más hitelminősítők módszertanában a „BBB mínusz” besorolásnak felel meg – a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a cég innen tovább rontaná az olasz szuverén besorolást, Olaszország ennél a hitelminősítőnél elveszítené befektetési ajánlású osztályzatát.

A Moody’s a leminősítés bejelentéséhez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy az olasz államháztartás helyzete érdemben gyengült, miután az olasz kormány a következő három évre a cég által eddig vártnál sokkal magasabb deficitcélokat jelölt ki.

A hitelminősítő szerint a költségvetési politika expanzívvá válása arra vall, hogy az olasz államadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) jelenlegi 130 százalékos szintje környékén stabilizálódik a következő években, jóllehet az előző kormány költségvetési alapállása még csökkenést irányzott elő. A Moody’s szerint az államadósság ilyen magas szintje sebezhetővé teszi az olasz gazdaságot a jövőbeni hazai és külső sokkoktól, különösen a gazdasági növekedés gyengülésétől.

A cég felidézi, hogy az olasz kormány 2019-re 2,4 százalékos, 2020-ra 2,1 százalékos, 2021-re 1,8 százalékos GDP-arányos deficitcélt határozott meg. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a következő két évre a korábbi előirányzat egyensúlyos államháztartási mérleg elérését tűzte ki.

Mindent megígért az új olasz miniszterelnök

Az olaszok a még súlyosabb eladósodást választják

A Moody’s szerint a kormány kiadásnöveléseinek zöme szerkezeti jellegű, ami azt jelenti, hogy nehéz lesz ezeket a lépéseket visszafordítani. 

Az indoklás szerint a leminősítés másik fő tényezője az, hogy az olasz kormány gazdasági tervei a Moody’s megítélése alapján – jóllehet rövid távon segítik a növekedést – nem állnak össze olyan koherens reformprogrammá, amely tartósan kiemelhetné az olasz gazdaság növekedési teljesítményét a jelenlegi középszerű pályáról. A Moody’s ennek alapján azzal számol, hogy az olasz hazai össztermék növekedési üteme az átmeneti költségvetési ösztönzés utáni években a legjobb esetben is 1 százalékra lassul vissza reálértéken számolva.

A hitelminősítő május 25-én vette leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá Olaszország akkori „Baa2” szintű adósosztályzatát, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az új olasz koalíciós kormány költségvetési tervei miatt fennáll a szerkezeti reformok lefulladásának, illetve az eddigi reformok – köztük például a hét éve végrehajtott nyugdíjreform – visszafordításának kockázata.

Az olaszországi gazdasági és költségvetési folyamatok kockázataira más nagy londoni elemzőházak is felhívták a figyelmet. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a választások után összeállított  helyzetértékelésében különösen aggályosnak nevezte, hogy a győztes pártok egyikének programjában sem az olasz gazdaság régi keletű szerkezeti problémáinak megoldása állt a központi helyen.

A CEBR londoni elemzői kiemelték, hogy az olasz hazai össztermék értéke alig haladja meg az ezredfordulón mért szintet, és az olasz gazdaság olyan gyenge lábakon áll, hogy ha a lehetséges negatív világgazdasági forgatókönyvek közül csak néhány egyidejűleg valóra válik, az recesszióba sodorhatja Olaszországot – ennek viszont súlyos következményei lennének Olaszország államadósság-szolgálati képességére.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »