Nyoma sincs a venezuelai kriptopénznek

Van egy 1300 lelket számláló kis település Venezuelában, ami Nicolás Maduro elnök elmondása szerint a virtuális valuta innovációjának élvonalában helyezkedik el. A gond csak az, hogy az itt élő emberek ebből mindeddig semmit sem láttak.

Atapirire az egyetlen város az ország közepén található elszigetelt szavannán, ahol a kormány szerint 5 milliárd hordó kőolajat lehetne kitermelni. Venezuela ezeket az olajtartalékokat szánta a „petro” nevű digitális valuta fedezetének, amelynek forgalmazását februárban kezdte meg, amikor is Maduro közölte: a petro lesz a válság által sújtott nemzet helyreállítási tervének sarokköve.

Az Atapirire-ben élők azonban azt állítják: eddig nagyon nem úgy tűnik, hogy a kormány akár a kisujját is mozdítaná ezeknek az olajtartalékoknak a megszerzésére, és abban is sokan kételkednek, hogy a küszködő kis falu lenne a „pénzügyi forradalom” élharcosa.

„Itt nincs jele semmiféle petro-nak” – jelentette ki egy itt élő háziasszony, aki ezután panaszkodni kezdett az omladozó iskola, az utak borzalmas állapota, a gyakori áramszünetek és az örökké éhes gyerekek helyzete miatt.

Atapirire-ben a lakosok azt mondják, hogy elfelejtették őket. Az a halgazdaság, amely régen sokakat foglalkoztatott, most elhagyatott. A városi klinikán nincs orvos vagy működő mentőautó. Sokan töltenek órákat a poros út mentén a kínai gyártású buszokra várva – ezek szolgálnak ugyanis az egyetlen tömegközlekedési eszközként ahhoz, hogy eljussanak a 60 kilométerre északra fekvő El Tigre-be, amely fontos olajcsomópont.

Hol a petro?

Mint kiderült, a venezuelai kriptopénznek szinte sehol máshol sincs nyoma. A Reuters az elmúlt négy hónap leforgása alatt alapos kutatást végzett a témában, és nagyon kevés bizonyítékot talált arra vonatkozólag, hogy a petro-kereskedelem virágzana. Mindenki, aki csak vásárolt a valutából és hajlandó volt nyilatkozni, név nélkül tette ezt. Egyesek azt mondták, becsapták őket, mások azt állították, gond nélkül megkapták a tokeneket és az amerikai kormányt átkozták a Venezuela ellen hozott szankciók miatt.

A vezető kormányzati tisztviselők is ellentmondó nyilatkozatokat tettek. Maduro szerint a petro-eladások már 3,3 milliárd dollárt hoztak a konyhára, és hogy az érmékkel fizetnek bizonyos importárukért. Hugbel Roa, a projektben részt vevő kabinetminiszter elmondása szerint azonban a kriptovaluta mögött álló technológia még jelenleg is fejlesztés alatt áll, illetve „mindeddig senki sem tudta kihasználni a petro-t”.

Hugo Chávez (b) volt venezuelai elnök, Nicolas Maduro (j) jelenlegi elnök és petro kriptovaluta logója egy épületen Caracasban 2018. augusztus 18-án. (EPA/MIGUEL GUTIERREZ)

A Superintendence of Cryptoassets (Kriptoeszköz Felügyelet), a petro-t felügyelő venezuelai kormányzati ügynökség pedig rejtély. A Reuters nemrégiben ellátogatott a venezuelai pénzügyminisztériumba – elvileg itt kellene tevékenykednie a szervezetnek –, de a recepción azt mondták, hogy az ügynökségnek „egyelőre nincs fizikai jelenléte az épületben”. A Felügyelet honlapja nem működik, és senki sem válaszolt a Reuters megkeresésére az ügyben, beleértve az információs minisztériumot.

További zűrök

Maduro augusztusban még jobban megkavarta a már amúgy is zavaros helyzetet, amikor a kriptopénzt a bérek, javak és szolgáltatások hivatalos elszámolási egységévé tette – első körben másodlagosan, a bolivár mellett, annak negatív gazdasági hatásait enyhítendő.

A lépés zavart keltett a venezuelai utcákon, valamint a közgazdászok és a kriptovaluta szakértők körében, akik azt állítják: a petro-bolivár póráz nem működik – főleg annak köszönhetően, hogy a virtuális pénzzel láthatóan senki sem kereskedik.

A tőzsdéken sem található

Az egy dolog, hogy nincs jele a petro-val való kereskedésnek, de a virtuális pénz nincs jelen egyik nagy tőzsdén sem.

A hongkongi székhelyű Bitfinex, amely a világ egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje, márciusban azt mondta, hogy soha nem is tervezte jegyzékbe venni a petro-t a „korlátozott használhatósága” miatt. Az amerikai szankciókat követően aztán hivatalosan is kitiltotta platformjáról a tokent. Három másik nagy tőzsde – a San Franciscó-i Coinbase, a Seattle-i Bittrex és a San Franciscó-i Kraken – nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy miért nem jegyzik a petro-t.

Bár Maduro áprilisban büszkén jelentette, hogy már 16 tőzsdén jegyszik a venezuela kriptopénzt, ezek kisebb, jelentéktelennek mondható kereskedések, amelyek közül a Reuters hetet egyáltalán nem talált, hét másik nem válaszolt a megkeresésre, a venezuelai székhelyű Italcambio (itt az elnök elmondása alapján lehet venni petro-t) pedig közölte: nem értékesítik a petro-t. Az egyetlen, amely nyilvánosan tervbe vette a petro jegyzését, az indiai Coinsecure.

Mi a helyzet az elvileg biztosítékul szolgáló olajjal?

A venezuelai kormány részben a kriptovaluta kibocsátásával tervezte helyreállítani a megroppant gazdaságot, és a hivatalos magyarázat szerint felvenni a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi „blokáddal” szemben. A petro értékét egy hordónyi venezuelai olaj árához kötötték – ez jelenleg 66 dollár –, és azt ígérték, hogy az Atapirire környékén található kőolajkészletek szolgálnak fedezetül.

A területen azonban nemcsak hogy nincs nyoma a petro-nak, de ráadásul vajmi kevés olajipari tevékenység fedezhető fel. A néhány itt található – egyébként kicsi és öreg – olajkutat látszólag évekkel ezelőtt telepítették, közülük a legtöbb elhanyagolt állapotban van, látszik, hogy régóta nem használták őket.

Rafael Ramirez volt olajipari miniszter becslése szerint legalább 20 milliárd dolláros beruházást igényelne az, hogy ki lehessen termelni az itt található tartalékokat, azonban a problémás PDVSA állami olajtársaságnak nincs erre fedezete. Természetesen a PDVSA sem válaszolt a Reuters megkeresésére.

„Nem számít, mennyi olaj van ott, a térségben nincs meg a létfontosságú infrastruktúra ahhoz, hogy kiaknázhassák a nyersanyagot, beleértve az utakat, a csővezetékeket és a villamosenergia-termelést. Nincs beruházási terv erre a területre vonatkozólag, és nincs okunk azt gondolni, hogy bármikor is elkezdenék fejleszteni” – fejtette ki egy venezuelai származású, jelenleg egy houstoni egyetemen oktató szakértő.

Más országok is próbálkoztak már fizikai javakhoz kötni a kriptopénzeket – ehhez eddig a brit Royal Mint jutott a legközelebb az RMG (Royal Mint Gold) aranyfedezetű tokennel –, azonban a nagy különbség az ezek és a petro között az, hogy előbbiek fedezetét olyan javak adják, amelyek könnyen forgalomba hozhatók. Ezzel szemben a petro fedezetét olyan olajkészletek hivatottak alátámasztani, amelyek még mindig mélyen a föld alatt fekszenek Atapirire közelében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »