Vajon Japánnak sikerül megoldania az öregedő társadalom gondját?

Japán népessége vészesen zsugorodik. Napjainkban körülbelül 127 millió ember él az országban, de ez a szám 2050-re várhatóan mintegy 102 millióra csökken, és ezután is folyamatosan tovább esik majd. A hasonló problémával küzdő fejlett nemzetek pedig árgus szemmel figyelik, hogy a szigetországnak vajon sikerül-e megoldania a problémát. Mindenesetre vannak erre vonatkozó alternatívák.

Japán rohamosan öregedő társadalma az elmúlt negyed évszázad legrosszabb munkaerőválságát váltotta ki a világ harmadik legnagyobb gazdaságában. Így az életszínvonal fokozatosan romlik, ráadásul egy idősebb társadalom nyilvánvalóan kevésbé produktív. Emellett a zsugorodó népesség csökkenő belföldi piacot jelent, ami egyre kevésbé vonzóvá teszi az országot a külföldi befektetők szemében. Ez csökkentheti a természetes érdeklődési rátát is, és arra késztetheti a japán központi bankot, hogy tartsa fenn a mennyiségi enyhítést és így elkerülje a likviditási csapdát.

Végül pedig a jelenség minden bizonnyal csökkenti Japán hatalmát és fontosságát a világban.

Tehát sok oka van annak, hogy miért kellene rohamtempóban stabilizálni a japán népességet. Ennek két módja van: a bevándorlás és a magasabb termékenységi ráta.

Vannak arra utaló jelek, hogy Japán nyitna a külföldiek felé: az ország például a beutazási feltételek enyhítését tervezi. A kormány is felismerte, hogy szükségessé vált egy olyan mechanizmus bevezetése, amely által bizonyos készségekkel és tapasztalatokkal rendelkező külföldi munkaerőt vonzanának az országba, ezért már tervben van az ehhez nélkülözhetetlen törvények kidolgozása.

Japánban a munkaerőhiány mindenekelőtt a mezőgazdaságot, az építőipart, a beteggondozást, a szállodaipart és a hajóépítést érinti. A kormány az új szabályozásban tekintettel kíván lenni erre, ugyanakkor bizonyos fokú – ágazatonként eltérő – nyelvtudást is megkövetel majd, amelyet nyelvismereti tesztekkel ellenőrizne. Ez pedig probléma, hiszen a japán nyelvet nem könnyű megtanulni.

Ráadásul a népességcsökkenés megakadályozásához szükséges embertömegnek óriásinak kellene lennie, Japán viszont nincs felkészülve arra, hogy – az Egyesült Államokhoz vagy Kanadához hasonlóan – a bevándorlók nemzete legyen, ezért több millió újonnan érkező ember valószínűleg veszélyes belpolitikai vitát váltana ki.

Emellett a viszonylag alacsony fizetések és a nyelvi akadályok azt jelentik, hogy Japánnak gondot jelent a magasan képzett munkaerő bevonása, így a bevándorlók túlnyomó része alacsony képzettséggel rendelkező vendégmunkás.

A termékenységi ráta növelése ezért talán még jobb ötlet. A jó hír, hogy az arány a 2005-ben mért 1,26 gyermekről 1,46-ra nőtt 2015-re, a rossz hír viszont az, hogy ez még mindig jóval elmarad a 2,1-es helyettesítési mutatótól, ami ahhoz lenne szükséges, hogy hosszú távú népességstabilitásról beszélhessünk.

A még rosszabb hír az, hogy a születések számát nagyon nehéz kormánypolitikával megemelni. A legsikeresebb ország ebben a tekintetben valószínűleg Franciaország volt, amely hatékonyan támogatta a munka és a magánélet egyensúlyát, valamint nagyvonalú állami segélyt nyújtott a gyermekvállaláshoz. Japán most arra törekszik, hogy lemásolja és továbbfejlessze ezt a modellt azáltal, hogy biztosítja az olcsóbb gyermekgondozást, valamint próbálja arra ösztönözni a vállalatokat, hogy az alkalmazottak több időt tölthessenek otthon.

  • Egy harmadik alternatíva: a robotok
A japán vállalatok már most lépéseket tesznek a munkaigényes és monoton folyamatok automatizálása érdekében például az egészségügy, valamint a vendéglátóipar területén. Bővebben

Ezek jó ötletek, de valószínűleg nem elegek ahhoz, hogy stabilizálják a népességet. Szerencsére Japán rendkívül innovatív hangulatban van. Míg sok gazdag ország magába fordul és nosztalgikus populizmusba vagy reflexív konzervativizmusba menekül, Japán jelenleg nem szokványos monetáris politikával, a bevándorlás fokozásával, új vállalatirányítási stratégiákkal és egyéb merész lépésekkel kísérletezik.

Tehát a szigetország tökéletes hely lehet arra, hogy új ötleteket próbáljon ki a termékenységi ráta növelése érdekében – olyan ötleteket, amelyeket talán a többi, hasonló cipőben járó fejlett nemzet is sikeresen kivitelezhetne.

Mik ezek?

Az egyik ilyen elképzelés a külvárosi élet támogatása. Japán lakosságának több mint 94 százaléka él városokban, és ez a szám valójában tovább emelkedett az utóbbi években. Bár az otthonok mérete nőtt, a városi lakások és házak még mindig kicsik, amelyek nem alkalmasak nagyobb családok számára. Ez lehet az oka annak, hogy a termékenységi ráta általában magasabb a külvárosban. Japán – a maga kitűnő vasúti hálózataival és rugalmas zónázó törvényeivel – nagyszerű a sűrűség tekintetében, azonban itt az ideje, hogy átgondolja ezt a kizárólag városokra fektetett hangsúlyt. Az olcsóbb utak és benzin elősegítenék a gépkocsi-központú külvárosi élet megvalósítását az országban.

Japán ezen kívül „felhasználhatná” az időseket, valamint a tizenéveseket a gyermekgondozás területén. Valószínűleg sok jó egészségi állapotnak örvendő nyugdíjas – akiket egyébként a saját családjuk ritkán vagy egyáltalán nem látogat – élvezné az otthona kis napközivé történő átalakítását, ami egyben nekik is energiát és célt adna. A tinédzserek pedig szakképzett bébiszitterekké válhatnak – ez egy olyan munka, ami még mindig ritka Japánban.

A harmadik elképzelés az, hogy arra ösztönözzék a fiatalokat: éljenek kvázi kommunákban, hogy ezáltal megkönnyítsék a társadalmi tevékenységet és a házasságot. Japánban a legtöbb ember még mindig meg akar házasodni, mielőtt gyermeket vállalna, a városi élet miatti elszigeteltség azonban megakadályozhatja, hogy házastársakat találjanak. A közösségben élés egyre inkább népszerűvé válik az ifjúság körében: ezt mutatja a „Terrace House” nevű valóságshow nézettsége is, amelyben a résztvevők a nyári időszakra egy közös lakásba költöznek be, hogy kipróbálják, milyen teljesen vadidegenekkel egy fedél alatt élni. A kormány ösztönzése azonban még jobban felgyorsíthatja ezt a tendenciát.

A végső stratégia a popkultúra felhasználása lehetne. Meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy a kis családokat felvonultató brazil szappanoperák hatással voltak a termékenységi ráták csökkentésére a dél-amerikai országban. A japán kormány így például rávehetné a televíziós, manga- és egyéb médiatermelőket, hogy nagyobb japán családokról készítsenek műsorokat – illetve a manga esetében rajzoljanak képregényeket.

Ezek az ötletek meglehetősen elméleti alapon nyugszanak, de amikor azt látjuk, hogy semmi sem működik, itt az ideje valami merész és szokatlan dologgal próbálkozni. A rendkívül hatékony kormányzatával és újonnan felfedezett toleranciájával Japán tökéletes helyzetben van ahhoz, hogy a népesség stabilizálására irányuló kísérletek laboratóriuma lehessen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »