Az USA nem tűr el még egy orosz választási beavatkozást

Az Egyesült Államok figyelmeztette Oroszországot, hogy nem tűri el a beavatkozást a novemberi képviselőházi és szenátusi választásokba – hangsúlyozta John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Genfben, ahol csütörtökön találkozott orosz partnerével, Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával.

„Világosan értésre adtam, hogy nem tűrjük el a beavatkozást, és megtesszük a szükséges lépéseket annak megakadályozására” – mondta Bolton.

Az öt órán át tartó megbeszélésen a felek megvitatták a szíriai és ukrajnai helyzetet, a kibernetikai biztonság kérdését, az észak-koreai és az afganisztáni helyzetet, a nukleáris fegyverek terjedésének ügyét és az iráni csapatok kivonását Szíriából.

Bolton közölte, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó engedményeket tenni a kivonulásért cserébe. Megvitatták viszont, hogy az irániak távozását milyen lépésekkel lehetne elérni. „A célunk az, hogy az összes iráni erő térjen haza” – fogalmazott.

Genf, 2018. augusztus 23.
John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó interjút ad az orosz partnerével folytatott genfi megbeszélés után, 2018. augusztus 23-án. (MTI/EPA/Martial Trezzini)

A felek nem adtak ki közös közleményt, mert az amerikai tanácsadó bele akarta venni a választási beavatkozás témáját, amire Patrusev nem volt hajlandó, mondván, hogy Oroszország nem tett és nem tesz ilyet.

Az orosz hírügynökségek Patrusevet idézve közölték, hogy a felek megállapodtak a kommunikációs csatornák újbóli megnyitásában a két külügyminisztérium, védelmi minisztérium és vezérkar között. Az orosz diplomata szerint a találkozó konstruktív volt, Oroszország át fogja tekinteni az amerikai javaslatokat, és reméli, hogy az Egyesült Államok is megfontolja az orosz felvetéseket. A találkozón John Bolton szerint is jelentős haladást értek el.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Moszkvába szóló meghívást kapott, de ennek időpontjáról nem állapodtak meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/EFE

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »