Súlyosbodik a Brazíliába irányuló venezuelai migrációs hullám

Brazília északi Roraima tagállama hétfőn a szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult annak érdekében, hogy az ország hatóságai ne engedjenek át több venezuelai bevándorlót a határon, mivel Brazíliának már most is nehezére esik megbirkóznia a bevándorlási hullámmal, amely erőszakos összetűzéseket is okozott.

Brazil kormányzati tisztségviselők szerint a bevándorlási hullám túlfeszítette Roraima állam szociális ellátórendszerét, megnövelte a bűnözést, a prostitúciót és a betegségek elterjedésének kockázatát, emellett incidenseket provokált ki, amelyek hátterében az idegengyűlölet áll.

Az egyik ilyen eset szombaton történt Pacaraima brazil határvárosban, ahol helyiek venezuelai bevándorlókra támadtak, mert azt feltételezték, hogy kiraboltak és leszúrtak egy helyi boltost. A randalírozók szétverték a menedékkérők sátortáborát, felgyújtva százak személyes holmiját, kövekkel és házi készítésű füstgránátokkal dobálva a venezuelai migránsokat, akik válaszul a helyi lakosok autóit tették tönkre.

A rendőrség próbálja fenntartani a rendet Pacaraima határvárosban 2018. augusztus 18-án. A brazil emberek egy csoportja venezuelai bevándorlókra támadt, felgyújtva százak személyes holmiját, hogy így kényszerítsék őket a határ másik oldalára. (EPA/GERALDO MAIA)

Michel Temer brazil elnök a történtek után vasárnap összehívta kormánya rendkívüli ülését. Az államfő a brazil nemzeti gárda további 60 tagját vezényelte rendfenntartásra Roraimába.

Idén már mintegy 17 ezer venezuelai keresett menedéket Brazíliában a hazájában évek óta tartó politikai, társadalmi és gazdasági válság miatt. A hatóságok szerint a 2017-es év eleje óta mintegy száztízezer ember lépte át a brazil-venezuelai határt, közülük hatvanezren más országba utaztak tovább.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A rendkívül nehéz gazdasági helyzet arra készteti a lakosságot, hogy külföldön találjon megélhetést. Az elmúlt hónapokban több ezren a Venezuelával szomszédos Brazília Roraima szövetségi államába utaztak, ahol menedéket kértek. Tavaly decemberben a venezuelai menekültek hirtelen megemelkedett száma miatt rendkívüli helyzetet hirdettek a régióban. Február elején négy brazil miniszter is felkereste a szövetségi államot, hogy felmérje a kialakult helyzetet.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint Brazílián kívül Kolumbiába, Chilébe, Ecuadorba, Panamába, Argentínába és Peruba is menekültek venezuelaiak, mások pedig az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Mexikóban vagy Costa Ricán folyamodtak menekültstátuszért.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »