Elindult a Ryanair megasztrájkja

A Ryanair ír légitársaság Belgiumból induló, vagy oda érkező járatainak mintegy 70 százalékát törli a fedélzeti legénység szerdán kezdődött kétnapos munkabeszüntetése miatt – közölte a La Libre Belgique című belga napilap.

A tájékoztatás szerint Belgium mindkét jelentős repülőterén, a brüsszeli Zaventem és a fővárostól mintegy 55 kilométerre, délre található Charleroi nemzetközi repülőterén is komoly fennakadásokra, késésekre, torlódásra és zsúfoltságra lehet számítani.

Mint közölték, szerdán 22 járatból legalább 14-et biztosan törölni fognak, ez főként a Barcelonába, Valenciába, Madridba, Portóba és a Milánóba induló gépeket érinti. Csütörtökön 22-ből 16 járatot érint a járattörlés, ezért nem indul a milánói, a barcelonai, a lisszaboni, a madridi, a római és a portói gép sem.

A Ryanair belga fedélzeti legénységének munkabeszüntetése mellett spanyol, portugál és olasz kollégáik is sztrájkot hirdettek. A beszámoló szerint a légitársaság belga személyzetének legalább 80 százaléka vesz részt a sztrájkban. Az említett célállomásokon kívül, a többi járat azért indulhat, mert a más nemzetiségű dolgozók nem jelentették, hogy csatlakoznak a munkabeszüntetéshez – közölte a napilap.

A sztrájk miatt szerdán és csütörtökön 2400 járatból több százat töröl az ír diszkont cég. Korábbi közlése szerint története legnagyobb sztrájkjára készül a héten.

A Ryanair sokáig nem ismerte el a szakszervezeteket, majd a tavaly októberben a személyzet hiánya miatt bejelentett járattörlések óta több országban is megkezdhette tevékenységét több pilóta- illetve légiutas-kísérő érdekképviselet.

A személyzet a munkakörülményekre panaszkodik. Állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig csak akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással. Emiatt a személyzet 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követelést fogalmazott meg.

A Ryanair hétfőn jelentette be, hogy a június végével záródott pénzügyi első negyedévében az adózott eredménye 319 millió euró lett. Ez 20 százalékkal kisebb ugyan az egy évvel korábbinál, de felülmúlta a szakértők által várt 305 millió eurót.

Spanyolországban napi 200 járatot érint a munkabeszüntetés

Spanyolországban napi 200 járatot érint a Ryanair dolgozóinak több európai országra kiterjedő, szerdán kezdődött 48 órás sztrájkja. A La Vanguardia című napilap szerint ebben a két napban az ír légitársaság menetrendjében 1260 spanyolországi járat szerepel, amelyből 76 százalék közlekedik majd.

A munkabeszüntetés mintegy 75 ezer utast érint a spanyolországi viszonylatokon, de a légitársaság állítja: 90 százalékuk esetében vagy megoldották utazásukat más járatokkal, vagy visszatérítették a jegy árát. Ennek ellenére például a madridi Barajas repülőtérre többen is úgy érkeztek reggel, hogy nem tudták: végül tudnak-e utazni vagy sem. Az El País című napilapnak egy fiatalember például arról panaszkodott: hiába próbálta elérni korábban a légitársaságot, hogy tájékozódjon, nem sikerült velük kapcsolatba lépnie.

Monique Duthiers, a spanyolországi munkabeszüntetést meghirdető egyik dolgozói szakszervezet, a Sitcpla elnöke, délelőtt a madridi  repülőtéren arról beszélt újságíróknak, hogy akciójuk incidensek nélkül kezdődött meg és zavartalanul zajlik 13 spanyol légikikötőben. A fővárosi repülőtéren a sztrájkolók kétnyelvű, spanyol és angol szórólapokon tájékoztatják az utasokat a munkabeszüntetés okairól.

Barcelona, 2018. július 25.
Utas a Ryanair ír diszkont légitársaság pultja előtt a barcelonai El Prat repülőtéren 2018. július 25-én. Ezen a napon és július 26-án 2400 járatból több százat törölnek a spanyol, a portugál, az olasz és a belga fedélzeti legénység munkabeszüntetése miatt, akik így tiltakoznak a silány munkakörülmények és a cég kicsinyessége ellen. A lépés mintegy 50 ezer utast érint. (MTI/EPA/Quique Garcia)

A Ryanair több mint 1800 spanyol munkavállalóját képviselő két szakszervezet és a légitársaság képviselői a spanyol fejlesztési minisztérium közvetítésével kedd éjfélig, vagyis a sztrájk kezdetéig ültek tárgyalóasztalnál, hogy megoldást találjanak, ám kilenc órányi egyeztetés után sem sikerült megállapodniuk.

A spanyol fejlesztési minisztérium a kétnapos sztrájk idejére 35 és 59 százalék között határozta meg a kötelező minimum szolgáltatásokat a belföldi járatokon, és 59 százalékban a nemzetközi viszonylatokon. 100 százalékos teljesítést írt elő a különböző spanyol szigetek között közlekedő belföldi repülőjáratok esetében.

A tárca felhívta a Ryanair figyelmét arra, hogy amennyiben 15 nappal a járattörlés előtt nem értesítette az utasokat, 250 és 600 euró közötti kártérítést köteles fizetni számukra. A spanyol repülésbiztonsági ügynökség (AESA) a nap folyamán több repülőtéren is ellenőrizni fogja, hogy a sztrájk során betartják-e vonatkozó jogszabályokat, és nem sérülnek-e az utasok jogai.

A vállalat Dublinból Lengyelországba helyez át gépeket

Az írországi személyzet sztrájkja miatt csökkenti a dublini bázissal rendelkező flottáját a Ryanair és lengyel charter leányvállalatához helyezi át az így felszabaduló gépeketszámolt be szerdán az aerotelegraph.com hírportál.

A Ryanair a téli menetrend kezdetétől, október 28-tól minden ötödik dublini bázisú repülőgépét Lengyelországba helyezi át. Dublinban így 30 helyett 24 Boeing B737 gép állomásozik majd, ami egyúttal több mint száz pilóta és kétszáz utaskísérői állás megszűnését is jelenti.

A lengyel Ryanair Sun charter légitársaság négy gépből álló flottája pedig a téli menetrendtől a Dublinból áthelyezett gépekkel bővül. A Ryanair a gépek áthelyezésével párhuzamosan megszűnő munkahelyek egy részét is Lengyelországban kínálja fel a Dublinban feleslegessé vált alkalmazottaknak.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »