Folytatódik a párbeszéd az EU és Lengyelország között

„Remélhetőleg konstruktív párbeszéd folytatható” a lengyel kormánnyal az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás ügyében – jelentette ki hétfőn Varsóban Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, miután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel egyeztetett.

Timmermans az Európai Bizottság (EB) által tavaly decemberben Varsóval szemben elindított uniós eljárás miatt egyeztetett Morawieckivel. A közös sajtóértekezleten a brüsszeli testület alelnöke konstruktívnak minősítette a varsói megbeszélést. Elmondta, hogy új információkat kapott, amelyeket elemezni fog. Jelezte, hogy kész együttműködni a lengyel kormánnyal annak érdekében, hogy „kielégítő megoldást” találjanak a nézeteltérésekre.

Morawiecki aláhúzta: a lengyel bírósági rendszert meg kell reformálni. Egyúttal értésre adta, hogy Varsó továbbá is nyitott a kompromisszumos megoldás keresésére. Közölte továbbá, hogy átadta Timmermansnak az Európai Bizottság ajánlásai alapján eddig elfogadott, illetve végrehajtott változások listáját.

Varsó, 2018. június 18.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) fogadja Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnöke, a minőségi jogalkotás, az uniós intézményközi kapcsolatok, a jogállamiság, az uniós alapjogi charta tiszteletben tartása ügyében illetékes tagját Varsóban 2018. június 18-án. (MTI/AP/Alik Keplicz)

Varsó a közelmúltban fogadott el módosításokat a vitatott bírósági reformhoz, és bár ezek egybecsengnek az EB ajánlásaival, Timmermans több alkalommal elégtelennek minősítette őket.

Múlt heti brüsszeli bejelentés szerint a 7. cikk szerinti eljárásban a következő lépés Lengyelország meghallgatása lesz az EU-ügyekért felelős tagállami miniszterek június 26-ai tanácsülésén.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »