Európa tovább győzködi Trumpot az iráni szankciók ügyében

Mentességet kértek a másodlagos amerikai szankciók alól az Iránban aktív európai uniós cégek számára az érintett országok a washingtoni kormányzattól.

A Reuters hírügynökség szerdán közölt értesülései szerint az Iránnal kötött nemzetközi atommegállapodás európai aláírói, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia pénzügy-, illetve külügyminiszterei, valamint az unió kül- és biztonság politikai főképviselője levelet írtak amerikai kollégáiknak, hogy hangsúlyozzák az egyezség fenntartása iránti elkötelezettségüket.

A június 4-i keltezésű dokumentumban szorgalmazták, hogy az Egyesült Államok mentesítse a másodlagos szankciók alól az olyan kulcsfontosságú ágazatokban jelenlévő európai cégeket, mint a gyógyszeripar, az egészségügy, az energiaipar, az autógyártás, a légiközlekedés, az infrastruktúra és a bankszektor. A miniszterek azt is kérték, hogy ne zárják ki Iránt a legnagyobb nemzetközi bankközi fizetési rendszerből, a SWIFT-ből.

Kérésüket azzal indokolták, hogy ha Irán kilép a nemzetközi atomalkuból, az destabilizálhat egy olyan régiót, ahol katasztrofális hatásai lennének az újabb konfliktusoknak.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kilép az iráni atomszerződésből, és aláírta azt a rendeletet, amellyel visszaállította az Irán elleni büntető intézkedéseket. Így 90, illetve 180 nap múlva ismét érvényes lesz az atomalkuban feloldott összes, Irán energetikai, autóipari és pénzügyi ágazatát sújtó szankció, hacsak ez idő alatt nem sikerül új megállapodást kidolgozni.

Az egyezmény többi aláírója, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitart az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

  • Előzmények:

Az Egyesült Államok a másodlagos szankciókkal megtilthatja az Iránban aktívan működő külföldi vállalatok kereskedését amerikai cégekkel vagy amerikai bankok közreműködésével, és ezzel lényegében lehetetlenné teszi más országok iráni beruházásait és egyéb gazdasági ügyleteit.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője hétfőn már arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az atomalku “maradó” aláíró felei nem tudják az egyezménnyel járó gazdasági előnyöket biztosítani Irán számára, Teherán visszaállíthatja urándúsító képességét.

Válaszul Izrael bejelentette, amennyiben Irán újrakezdi a korábbi nukleáris programját, akkor egy, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonai csapást mér Iránra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »