Észak-Koreába utazik Szergej Lavrov

Phenjanba utazik hivatalos látogatásra csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy észak-koreai hivatali partnerével, Ri Jong Hóval megvitassa a Koreai-félsziget körül kialakult helyzetet – jelentette be az orosz külügyi tárca.

Korábban Marija Zaharova külügyi szóvivő közölte, hogy Moszkva több találkozót is tervez a koreai-félszigeti helyzet rendezésével kapcsolatban. Az észak-koreai külügyminiszter áprilisi moszkvai látogatásakor hívta meg Phenjanba Lavrovot, aki a meghívást elfogadta.

Oroszország az egyik legfontosabb gazdasági és diplomáciai partnere a világtól elzárkózva élő észak-koreai rezsimnek. Lavrov olyan időszakban keresi fel Phenjant, amikor Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozóra készül Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

„Támogatjuk a két Korea, valamint a Phenjan és Washington viszonyában végbemenő változásokat. Nagyon reméljük, hogy a bejelentett és most újból az eredeti tervek szerint megerősített (amerikai-észak-koreai) tárgyalások nem változnak ultimátumokká” – jelentette ki Lavrov egy szerdai moszkvai külpolitikai tanácskozáson. A külügyminiszter közölte: észak-koreai látogatásától a kétoldalú viszonyról folytatandó tárgyalások mellett azt várja, hogy megismerje Phenjannak a Koreai-félszigeten való rendezésre vonatkozó álláspontját.

Úgy vélekedett, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése hosszú és nagy türelmet igénylő feladat, amelynek végső szakaszában az orosz-kínai útiterv értelmében elkerülhetetlen, hogy nemzetközi egyeztetést rendezzenek a korábbi, hatoldalú tárgyalások részeseinek – az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán, valamint Észak- és Dél-Korea – részvételével.

„A Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését az egész Északkelet-Ázsia békéjét és stabilitását szavatoló mechanizmusoknak kell alátámasztaniuk” – fogalmazott Lavrov.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek